Reel Sektörün Döviz Pozisyonu Açığı 57 Ayın En Yüksek Seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre; Eylül ayında finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı, bir önceki aya göre 5,77 milyar dolar artış göstererek 135,8 milyar dolara ulaştı. Bu durum, açığın son 57 ay içerisindeki en yüksek seviyeye çıkmasına neden oldu.
Finansal kesim dışındaki şirketlerin Eylül ayı sonundaki döviz varlık ve yükümlülükleri açıklandı. Reel sektörde Eylül ayında döviz varlıkları azalırken, döviz yükümlülükleri artış kaydetti.
Eylül ayı itibarıyla reel sektörde döviz varlıkları 2,6 milyar dolar düşerken, döviz yükümlülükleri 3,2 milyar dolar artış gösterdi. Böylece net döviz pozisyonu açığı, önceki aya göre 5,77 milyar dolar artışla 135,8 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Döviz Varlıklarının Dağılımı
Eylül 2024 dönemine ait verilerde varlık dağılımı incelendiğinde, bir önceki aya göre yurt içi bankalardaki mevduatlar 2,7 milyar dolar ve ihracat alacakları 255 milyon dolar azaldı.
Aynı dönemde yurt dışına yapılan doğrudan sermaye yatırımları 239 milyon dolar ve menkul kıymetler 96 milyon dolar artış gösterdi. Sonuç olarak, varlıklar toplamda 2,6 milyar dolar azaldı.
Döviz Yükümlülüklerinin Dağılımı
Yükümlülük dağılımları incelendiğinde; yurt içinden alınan nakdi krediler bir önceki aya göre 2,5 milyar dolar artış gösterdi. Yurt dışından sağlanan nakdi krediler ise aylık 1,3 milyar dolar arttı. İthalat borçlarında ise 655 milyon dolarlık bir azalma gözlemlendi.
Bu verilere dayalı olarak; döviz yükümlülükleri 3,2 milyar dolar artışla 298,1 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, 2018 Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Yükümlülüklerin vade yapısına bakıldığında, Eylül 2024 döneminde yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler, Ağustos 2024 dönemine göre 847 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 1,7 milyar dolar artış gösterdi.
Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 186 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 452 milyon dolar artış sağladı.