Yılın Sonuna Kadar Bu Seviyelerde Görülme İhtimali Var!
Altının 2024’teki rekor rallisi 2.791 dolar civarında bir direnç seviyesine ulaştı. Ardından, değerli metal 2.540 dolara kadar düştü. Bazı uzmanlar uzun bir konsolidasyon dönemine girdiğimize dair uyarılarda bulunuyor. Ancak bir analist, altın fiyatının Noel’den önce 2.800 doların üzerine çıkabileceğini öngörüyor.
Noel’den önce altın için 2800 dolar ihtimal dışı değil!
Dovizekrani.com’dan edindiğimiz bilgilere göre altın fiyatları, Donald Trump’ın zaferinin ardından düşüş gösterdi. Ancak son günlerde yeniden toparlanma belirtileri gösteriyor. Solomon Global değerli metaller analisti Matthew Jones, “Savaş. Ne işe yarar? Altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkarmaktan başka bir etkisi yok. Mevcut şartlarda, Noel’den önce 2800 dollar ihtimaller arasında.” diyor. Bu bağlamda analist şu değerlendirmede bulunuyor:
Rusya ve Ukrayna arasındaki mevcut çatışma, 21. yüzyılın en yoğun ve jeopolitik açıdan en önemli çatışmalarından biri haline geldi. ABD ve NATO müttefiklerinin başını çektiği Batılı ülkeler, Ukrayna’ya önemli düzeyde askeri yardım sağlamaya devam etmekte. Raporlar, Batı’nın ATACMS veya Storm Shadow gibi uzun menzilli füzelerin, Rusya’nın içindeki stratejik hedeflere yöneltilmesine ve kara mayınlarının sağlanmasına zımnen onay verdiğini gösteriyor.
Altına önemli miktarda giriş olması mümkün!
Jones, bu artışın tetikleyicisi olabilecek olaylara yönelik de yorumda bulunuyor. Analist, “Bu durum, Ukrayna’nın Rusya’nın lojistik ve askeri operasyonlarını aksatma yeteneğini artırıyor. Ancak, daha geniş ölçekli bir çatışma riskini de beraberinde getiriyor. Ayrıca, savaşın tehlikeli bir şekilde tırmanmasına yol açabilir.” şeklinde uyarıyor. Rusya’nın, “kendi topraklarına yönelik saldırıların, Batı’nın ikmal yollarını ya da NATO ülkelerindeki altyapıyı hedef almak da dâhil sert karşılıklarla sonuçlanabileceği” konusundaki uyarılarını tekrar eden Jones, böyle bir misillemenin “doğrudan bir NATO-Rusya çatışmasını tetikleyebileceğini” belirtiyor. Bu doğrultuda analist şu değerlendirmede bulunuyor:
Rusya, ABD ve NATO’nun dâhil olacağı bir dünya savaşı, birçok ekonomik ve jeopolitik faktör nedeniyle altın fiyatlarını rekor seviyelere ulaştırabilir. (…) Altın, jeopolitik belirsizlik, savaş ya da ekonomik dengesizlik dönemlerinde ‘güvenli liman’ olarak kabul edilen bir varlıktır. Yatırımcılar genellikle servetlerini korumak amacıyla altına yönelirler, bu da talebin artarak fiyatları yükseltmesine neden olur. Küresel bir çatışma, finansal piyasaları istikrarsızlaştırarak hisse senetleri ve riskli varlıklarda satışlara yol açabilir. Yatırımcılar istikrar arayışına gireceğinden, altına önemli bir akış olabilir ve bu durum fiyatlarını daha da yükseltebilir.
Merkez bankalarının artan talebi altın talebi ve fiyatlara etkisi
Jones, ayrıca Rusya, ABD ve NATO arasında bir çatışmanın “hem Rusya hem de NATO ülkelerinin küresel enerji piyasalarında kritik roller oynaması nedeniyle petrol ve doğal gaz başta olmak üzere temel emtia fiyatlarını artırabileceğini” belirtiyor. Artan enerji fiyatları, enflasyonu tetikleme eğilimindedir. Bu da, enflasyondan korunma aracı olarak altını destekleme eğiliminde olacaktır. Bu bağlamda analist şu açıklamayı yapıyor:
Bir dünya savaşı, küresel ticaret sistemlerini parçalayıp uluslararası ticaret ve finans sistemlerine olan güveni azaltabilir. Böyle bir durumda merkez bankaları ve yatırımcılar, evrensel olarak kabul edilen ve somut bir varlık olarak altına yönelirler. (…) Merkez bankalarının artan talebi, altın fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunacaktır. (…) İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş ve Körfez Savaşı gibi geçmişte yaşanan çatışmalar sırasında altın fiyatları genellikle yükselme eğilimindeydi. Modern savaşlar, küresel piyasaların birbirine bağlılığı nedeniyle daha geniş ekonomik etkilere sahip olma eğilimindedir ve bu durum da altın talebini artırabilir.