Likidite nedir?
Likidite bir menkul kıymetin, gayrimenkul ya da finansal bir ürünün nakite dönüştürme kolaylığını ölmek için kripto para piyasasında kullanılan bir terimdir. Eğer bir finansal bir ürünün değerini çok fazla yitirmeden nakite dönüştürülebilir bir durumda ise bu finansal ürünün likit olduğu söylenebilir.
Başka bir deyişle talep ettiğiniz her an nakite dönüştürebileceğiniz ve ve nakite dönüştürürken talep eksikliği yaşanmayacak ürünleri likit ürünler olarak nitelendirebiliriz. Ayrıca bu ürünlerin kolay alıcı bulması gerekmektedir.
Paraya dönüştürülebilir tüm aktif varlıkları likidite olarak kabul edilmektedir. Kaynağın özel ya da tüzel bir kişiye ait olması likit olma özelliğini değiştirmez. Örneğinİ özel kişilerin sahibi olduğu araba ve ev gibi gayrimenkuller likit ürünler olarak kabul edilir. Bununla birlikte bir şirkete ait olan hisse senetleri de likit ürün olarak kabul edilebilir.
Tüzel Kişiliklerde Likidite
Özel ve tüzel kişiliğe sahip şirketlerde likidite hesaplaması farklı yapılır. Bir tüzel işletme tüm borcunu kapattıktan sonra işletmenin elinde kalan nakit düzeyi o işletmenin likidite durumunu ifade etmektedir.
Kaynağın ne kadar likit olduğu işletme tarafından satışa çıkarılan varlığın nakde dönüştürülme durumu ve hızına bağlıdır. Çok hızlı nakite dönüştürülebilir olan varlıklar o şirketin likit olarak nitelendirilmesini sağlar.
Bitcoin başta bütün kripto para birimleri ve tokenler likit varlıklar olarak ifade edilir. Likit varlıkların fiyatları düşük olduğu zaman şirket çeşitli araçlar sunarlar. Bu araçların sunulmasının nedeni yatırımcılara yeniden yatırım yapmaları için güven sağlamaktır. Bu şekilde aracı kurumlar ile hızlı bir şekilde alınıp satılabilirler.
Kripto Paraların Likiditesi
Her yatırımcı satın almış olduğu kripto paralarını değer kaybetmeden satmak ister. Uzun süre beklemeden kripto para alım satımı yapabilmeniz için işlem yaptığınız borsanın likit olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle işlem yapılan borsada yüksek bir ticaret faaliyeti olması gerekmektedir. Bunun haricinde alım satım fiyatları arasında bir uçurum olmamalıdır.
Satıcın Bakış Açısı Ve Likidite
Diyelim ki Serhat adında biri kripto para birimlerinden 5 tanesine sahip. Bu 5 kripto para biriminin son birkaç gün içinde değerlendiğini düşünelim. Bu durum Serhat’ı memnun eder ve elinde bulunan kripto paraları hızlıca satarak kara geçmek ister.
Eğer işlem yapılan borsa likit ise Serhat kripto paralarını dilediği fiyattan hızlı bir şekilde satabilecektir. Bu borsa içerisinde Serhat’ın talep ettiği fiyatı ödemeye hazır yatırımcılara bağlıdır. Serhat’ın işlemini yapmak için piyasa likidite olmalıdır. Serhat’ın yaptığı bozdurma işleminin kripto para biriminin fiyatına bir etkisi yoktur.
Fakat Serhat 5 adet kripto para birimini gördüğü fiyattan satmak istiyorsa fakat piyasa likidite değilse Serhat talep ettiği ücreti düşürmek zorundadır. Piyasanın likidite olmaması demek Serhat’ın talep ettiği ücretiği verebilecek olan yatırımcının varlığıdır. Serhat talep ettiği fiyatı düşürmek yerine piyasanın likit hale gelmesini de beklemeyi tercih edebilir. Fakat bu süreçte kripto para biriminde dalgalanmalar meydana gelebilir.