Ticaret Bakanlığı 2025 E-ihracat Hedefini Duyurdu
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı için e-ihracat hedefini 8 milyar dolar olarak belirlediğini açıkladı.
Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, ihracatçıların e-ticaret aracılığıyla uluslararası müşterilere doğrudan ulaşmalarını sağlamak amacıyla “E-İhracat Destekleri Hakkında Karar”ın 2022 yılında hayata geçirildiği belirtildi.
Açıklamada, Türkiye’nin e-ihracatının toplam ihracat içindeki payının 2022’de 2,2 milyar dolarla yüzde 0,90, 2023’te 5 milyar dolarla yüzde 2,12 ve 2024’te 6,4 milyar dolarla yüzde 2,6’ya yükseldiği ifade edildi. Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın ekonomi üzerindeki olumlu etkilerini artırmak amacıyla yaptığı çalışmalarla 2025’te bu hacmi 8 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
e-İhracat için 320 milyon lira destek sağlandı
Açıklamada, Bakanlığın ihracatçıların küresel ticaretteki paylarını e-ihracat alanında artırmak için çeşitli destek paketleri sunduğu ve bugüne kadar 207 firmaya, 2 pazar yerine, 6 perakende e-ticaret sitesine ve 9 e-ihracat konsorsiyumuna toplamda 320 milyon lira destek verildiği ifade edildi.
Destek politikası çerçevesinde sektör paydaşlarıyla düzenli olarak bir araya gelinerek süreçlerin kolaylaştırıldığı vurgulandı. Bu bağlamda, e-ihracat potansiyeli yüksek olan İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasından Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Nijerya ve Suudi Arabistan’ın hedef ülkeler listesine eklendiği ve bu ülkelere yönelik ek yüzde 20 destek sağlandığı belirtildi. Ayrıca, e-ticarette global lider olan Çin için pazar yeri komisyon desteği sağlanarak firmaların bu pazara girişleri kolaylaştırıldı. ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ kapsamında, kişiselleştirilmiş ürünler ve otomotiv yedek parça sektörlerinde ABD ve Kanada’daki önde gelen pazar yerleri için komisyon giderleri destek kapsamına alındı.
Ayrıca, Bakanlık tarafından ihracatçıların e-ihracat yol haritalarını oluşturmasına yardımcı olacak E-Kolay İhracat Platformu’nun kurulduğu, bunun yanı sıra Çin, Rusya ve Latin Amerika’da faaliyet gösteren 18 farklı pazar yeri ile 5 farklı sosyal medya ve arama motoru reklam platformuna yönelik kılavuzların yayımlandığı bildirildi.
Küresel e-İhracat Zirvesi bu yıl da düzenlenecek
Bakanlık, firmaların global pazar yerlerinde çevrimiçi mağaza açmalarını kolaylaştırarak e-ihracat operasyonlarını desteklemeye 2025 yılında da devam edeceğini açıkladı. Bu doğrultuda, e-ihracat gerçekleştiren firmaların doğru iş ortaklıkları kurmalarını sağlamak amacıyla 2024’te gerçekleştirilen Çin ve Hindistan e-ihracat heyetlerine ek olarak, 2025’te Brezilya, Endonezya, Japonya ve daha birçok ülkeye yönelik yeni heyetler düzenleneceği belirtildi. Ayrıca, Eylül 2024’te İstanbul’da düzenlenecek olan Küresel e-İhracat Zirvesi’nde, e-ticaret alanında uzman konuşmacılar bir araya getirilecek ve firmalar 30’dan fazla global pazar yeri ile tanıştırılacaktır. Bakanlık olarak Türkiye’nin e-ihracatta global bir oyuncu haline gelmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. e-ihracatın genel ihracat içindeki payının 2028’de yüzde 10’a çıkarılması hedefi doğrultusunda sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.
Coğrafi konumdan global pazara: Türkiye’nin e-ihracat yolculuğu
Türkiye, coğrafi konumu, üretim kapasitesi ve güçlü ticari ağları ile 100’den fazla ülkeye e-ihracat yapan önemli bir oyuncu konumundadır. Tekstil ve hazır giyim, kozmetik, gıda, takı ve aksesuarlar, mobilya ve ev dekorasyonu gibi alanlarda güçlü bir varlık gösteren Türkiye, 2025 yılında e-ihracatta kayda değer bir dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçlıyor.