Ekonomi Haberleri

Suriyelilerin geri dönüşünü kolaylaştıracak önlemler devreye alındı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriyeli vatandaşların geri dönüş süreçlerini kolaylaştıracak yeni önlemler aldıklarını ifade ederek, “Geri dönüşlerin güvenli, hızlı ve etkili bir şekilde sağlanmasına yönelik her türlü çalışmayı titizlikle sürdürüyoruz. Uygulamada karşılaşılan bazı sorunları hızlı bir şekilde aşmak için diğer bakanlıklarla iş birliği yapıyoruz.” dedi.

Ticaret Bakanlığı, Suriye vatandaşlarının geri dönüş işlemleriyle ilgili olarak tüm gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine bir genelge yayımladı.

Bu genelgeyla, dönüşler esnasında ortaya çıkabilecek aksaklıkların önlenmesi ve sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amaçlandı. Bu bağlamda, Suriyelilerin ülkeden çıkış işlemleri, diğer ilgili kamu kurumlarıyla iş birliği içinde hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Gümrük idareleri bu süreç için gerekli tüm önlemleri alacaklar.

Yolcu beraberindeki eşya ve taşıtlara kolaylık tanındı

Suriyelilerin geri dönüş işlemlerinde yolcu beraberi eşya ile ev eşyasına yönelik bir sözlü beyan formu talep edilmeyecek. İşlemler, genelgede belirtilen “Kolaylaştırılmış Çıkış Formu”nin düzenlenmesi ile yapılacak.

Suriye’den gelen geçici koruma statüsüne sahip bireylerin, ülkesinden getirdikleri ve noterlerce kaydedilmiş plakalı araçlarıyla ilgili de kolaylık sağlandı. Taşıtlarla birlikte kesin çıkış yapılması durumunda, ilgili noterden alınan kaydın kapatıldığına dair belge gümrük idaresine sunulacak. Taşıt belgelerinin uygunluğu kontrol edildikten sonra, Taşıt Takip Programı üzerinden gerekli işlemler yapılarak aracın kaydı kapatılacak ve çıkış işlemleri hızlanacak.

Eğer programda söz konusu araca dair bir kayıt yoksa, noterden alınmış kaydın kapatıldığına dair belgenin gümrük idaresine ibraz edilmesi ve taşıt belgelerinin uygunluğunun tespiti durumunda, aracın programa kaydı yapılarak çıkış izni verilecektir.

Türkiye’de açılan iş yerlerinin nakli için sözlü beyan formu

Genelgeyle Suriyeli vatandaşların Türkiye’de edindikleri yerli plakalı araçların çıkış işlemlerine yönelik ayrıca bir düzenleme yapılmıştır.

Bu bağlamda, “Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde, noterden alınan kaydın kapatıldığına dair belgenin gümrük idaresine sunulmasıyla birlikte “Kolaylaştırılmış Çıkış Formu” düzenlenecek. Bu aşamada ayniyet kontrolü yapılacak ve ilgili programa kaydedilen taşıtın çıkış işlemleri gerçekleştirilecektir.

Suriyelilerin Türkiye’de kurmuş oldukları iş yerlerinin nakline ilişkin işlemler, Gümrük Yönetmeliği çerçevesinde Sözlü Beyan Formu düzenlenerek tamamlanacaktır.

‘Suriyeliden satılık’ ilanlarına dair uyarı
Esad’ın devrilmesinin ardından sosyal medya platformlarında ‘Suriyeliden satılık’ ilanları sayısında artış yaşandığını belirten Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Av. Ali Yüksel, konut, araç ve şirket alımlarında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Döviz ve ziynet eşyası çıkışlarına yönelik düzenleme

Suriye vatandaşlarının beraberinde götürecekleri nakitler için de yeni bir düzenleme getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 17 Aralık 2024 tarihli ve 3625550 sayılı yazıyla, Suriye vatandaşlarının beraberlerinde kendilerine ait ve ticari olmayan, değeri 15 bin doları aşan ziynet eşyası niteliğindeki değerli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyaları yurtdışına çıkarmalarının, girişte beyan edilmesi veya Türkiye’de satın alındığını gösteren belgenin ibrazının istenilmeyeceği belirtilmiştir. Bu düzenleme 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerlidir.

Ayrıca, yolcu beraberinde 25 bin lirayı aşan Türk parası ve bu para birimiyle yapılan işlemlere dair belgeler ile 10 bin euro veya eşdeğerini aşan döviz çıkışlarında “Nakit Beyan Formu” ile gümrük idaresine bildirimde bulunmak yeterli olacaktır.

Suriye’nin geçici Başbakanı El-Beşir, döviz rezervleri hakkında bilgi verdi
Suriye’nin geçici Başbakanı Muhammed el Beşir, ülkenin döviz rezervlerinin çok düşük seviyelerde olduğunu belirtti.