Ekonomi Haberleri

Suriye’de 61 Yıllık Baas İktidarı Sona Erdi: Esad, Şam’ı Terk Etti

Suriye’de 1963’te iktidara gelen Baas Partisi’nin 61 yıllık yönetimi, başkent Şam’ın rejimden kopmasıyla sona erdi.

Arap Sosyalist Baas Partisi, Suriye’de 1963 yılında gerçekleşen bir darbeyle yönetimi ele geçirmişti. 1970’te parti içindeki bir darbe ile Hafız Esad, iktidarı alarak 1971 yılında Suriye’nin Devlet Başkanı oldu. Beşar Esad, babasının vefatının ardından 2000 yılında Baas rejiminin başına geçti.

Beşar Esad’ın yönetim dönemi, rejim karşıtı grupların Şam’a girmesiyle nihayet buldu.

27 Kasım’da yoğunlaşan çatışmalar neticesinde Esad rejimi, Halep, İdlib, Hama gibi birçok bölgede kontrolü kaybetti.

Son olarak, başkent Şam’da halkın sokaklara dökülmesiyle birlikte rejim güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekilmeye başladı; rejim karşıtı gruplar ise şehir merkezinde hakimiyetlerini artırdı.

Başbakan’dan bildiri

Esad iktidarının Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden paylaştığı video mesajında, “Suriye’de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya hazırız ve her türlü desteği sunmaya da hazırız.” ifadelerini kullandı.

Kamu mallarına zarar verilmemesi gerektiğini vurgulayan Celali, “Kimseye zarar vermeyeceğimizi söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere biz de elimizi uzatıyoruz.” dedi.

Celali, “Suriye tüm Suriyelilere ait. Ülkemiz normal bir ülke olabilir, komşularıyla ve dünya ile iyi ilişkiler kurabilir. Bu tercih, Suriye halkının seçeceği hükümete bağlı. Biz, yeni seçilecek yönetimle işbirliğine hazırız. Onlara her türlü desteği sunarak devlet dosyalarını kolaylıkla devretmeye hazırız.” şeklinde konuştu.

HTŞ lideri Ahmet eş-Şera’dan açıklama

Rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani), sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Şam’daki kamu kurumlarına yaklaşılmaması konusunda uyarıda bulunarak, “Bu kurumlar resmi olarak devredilene dek eski Başbakanın kontrolünde kalacaktır.” dedi.

Şera, “Kamu kurumlarına yaklaşılması kesinlikle yasaktır. Bu kurumlar, resmi olarak devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Havaya ateş açılması da yasaktır.” diye ekledi.

Rejimin sembolleri yıkılıyor

Başkent Şam’dan Esad ailesinin memleketi Lazkiye’ye, Halep ve Hama gibi birçok şehirde rejimin sembollerine ait tüm simgeler kaldırılmakta. Halka, başkentte Esad’ın sarayını da basarken, ülkenin birçok bölgesinde kutlamalar yapılmakta.