Ekonomi Haberleri

İzinsiz Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli Üzerine İlk Karar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye’de izinsiz hizmet sunan 50’den fazla kripto para borsasının internet sitelerine erişim kısıtlaması uyguladı; uzmanlar bu kararın yatırımcıları koruma amacı taşıdığına dikkat çekiyor.

SPK, haftalık bülteninde faaliyet izni bulunmayan kripto para borsalarına erişim kısıtlaması getirilmesine dair bir açıklama yaptı.

Bültende, Türkiye’de ikamet eden bireylere yönelik izinsiz kripto varlık hizmeti sunan ve yurtdışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren internet siteleri hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde hukuki işlemlerin başlatılacağı belirtildi.

Bu kapsamda 108 internet sitesine erişim engeli getirildi; bu sitelerin 50’den fazlasını kripto para borsaları oluşturuyor.

SPK’den kripto para borsalarına erişim engeli
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Mexc, Coinex, Bitmart, Poloniex gibi tanınmış platformların da dahil olduğu kripto para borsalarına erişim engeli getirilmesi hususunda hukuki süreç başlatacağını duyurdu.

Yasal Çerçeve Temmuzda Oluşturulmuştu

Türkiye’de kripto varlıklara yönelik ilk yasal çerçeve “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile temmuz ayında sağlandı.

Bu düzenleme ile kripto para piyasalarını denetleme yetkisi SPK’ye verildi ve bu alanda hizmet verecek platformların Kuruldan izin alması zorunlu hale getirildi.

Kanuna göre, Türkiye’de bir iş yeri açmak, Türkçe internet sitesi kurmak ve sunulan kripto varlık hizmetleri ile ilgili tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak, yurtdışında yaşayan bireylere yönelik faaliyet olarak kabul ediliyor.

Yurt dışında faaliyet gösteren yabancı kripto para platformlarına, Türkiye’deki hizmetleri için 3 aylık bir geçiş süresi tanındı.

“Yatırımcıları Koruma Amacını Taşıyor”

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurtdışında bulunan bazı borsaların hala Türkçe dil desteği sunduğunu ve Türkiye’de yaşayan kişilere yönelik reklam ve tanıtım çalışmaları yaptığını ifade etti.

Mercan, SPK’nın birçok kripto para borsasına erişim engeli getirmesinin sebebinin bu durum olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“SPK’nın aldığı kararlar, ülkemizde kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf hale gelmesi ile birlikte yatırımcıları koruma hedefindedir. Ülkemizdeki kripto varlık borsalarının lisans süreci de dahil olmak üzere konuya ilişkin mevzuat çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar tamamlandığında, pek çok kripto varlık borsasının faaliyetlerini durduracağı veya yeniden düzenlemelere tabi olacağını öngörüyoruz.”

77 Şirket, Faaliyet Gösterdiğini Beyan Etti

SPK verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olduklarını beyan eden toplam 77 şirket mevcut.

Kripto varlık hizmeti vermeyeceklerini belirten 14 şirket ve başvurusu iptal edilen veya işleme alınmayan 64 şirket de bu grupta yer alıyor.

SPK kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, ilgili mevzuata göre Kurulca yetkilendirildiği anlamına gelmiyor. Bu kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapmaları gerekecek.