İkinci Toplantının Tarihi Belirlendi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, yeni asgari ücreti belirleme çerçevesindeki ilk toplantısı tamamlandı. Toplantıda herhangi bir rakam gündeme gelmedi, ancak ikinci toplantının 16 Aralık’ta gerçekleştirileceği açıklandı.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla bugün saat 16.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bir araya geldi.
Toplantıda işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise en fazla üyesi bulunan konfederasyon olan TÜRK-İŞ temsil etti.
İşveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık ederken, işçi heyetini TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yönetti.
Ağar’ın liderliğindeki işçi heyetinde, bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları’nın taşeron işçisi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer aldı.
Yaklaşık bir saat süren toplantıda herhangi bir rakam belirlenmedi, ancak ikinci toplantının 16 Aralık saat 14.00’te yapılacağı belirtildi.
TÜRK-İŞ: Asgari ücretin kırmızı çizgisi olamaz
Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, rakamı işveren tarafında beklediklerini dile getirdi. Ağar, konuyla ilgili olarak, “Asgari ücretin kırmızı çizgisi olamaz, eğer bir rakam belirtirsek geri adım atma şansımız kalmaz, geçim şartları bellidir. Rakam açıklamak elimizi zayıflatır” ifadelerini kullandı.
Ağar, bu yıl muhtemelen üç toplantı yapılacağını belirterek, “Üçüncü toplantıda bize rakam sunulacak, biz de bunu açıklayacağız” dedi.
İlk toplantı öncesi neler belirtildi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım ayında Brezilya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nden dönüşte gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz emeklilerimizi, memurlarımızı ve asgari ücretlilerimizi, toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz” demişti.
Dün Kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında asgari ücrete ilişkin sözler söyleyen Erdoğan, “Hem çalışanlarımızın beklentilerini dikkate almak hem de ülkemiz ekonomisine ağır bir yük getirmemek için sürecin yürütüleceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.
Kritik toplantıdan önce Erdoğan, refah kaybını durdurmak ve telafi çalışmaları yürütmek istediklerini vurguladı: “Enflasyonu istediğimiz seviyelere indiremese de bu yönde devam ediyoruz. Önümüzde asgari ücret ve emekli ücretlerine dair kritik kararlar var. Sabit gelirlilerin durumunu en iyi seviyeye getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“İşçi sendikası rakamı en son açıklayacak”
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin enflasyona yol açtığı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti ve MÜSİAD’ın “asgari ücret zammı yüzde 25’i geçmemeli” önerisine tepki gösterdi.
Atalay, asgari ücret müzakerelerinde ilk rakamı işveren ve hükümet temsilcilerinden alacaklarını kaydederek şu sözleri aktardı:
“İşveren örgütleri 17 bin lirayı gözünde canlandırsın ve insanların aileleri ile nasıl geçineceği konusunda açıklama yapsın. İnsan gibi yaşanabilecek bir ücret belirlenmeli. Önümüzdeki hafta komisyon toplandı ve rakamı belirleyecek. Önce hükümet ve işveren rakamı açıklayacak, ardından biz kendi rakamımızı duyuracağız.”
Türk-İş’ten sanayicilerin asgari ücret önerisine tepki
Asgari ücretin enflasyona yol açtığı algısının oluşturulmasına tepki gösteren Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, MÜSİAD’ın “asgari ücret zammı yüzde 25’i geçmemeli” önerisine karşı çıktı.
Asgari ücret kimleri etkiliyor?
Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan yerlerdeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretler üzerinde artış etkisi yaratmaktadır.
Asgari ücret, bu ücretten geçinen çalışanları doğrudan etkilemekle kalmayıp, yasal düzenlemelerde ölçü olarak kabul edilmesi nedeniyle de toplumun geniş bir kesimini kapsar.
Buna göre, asgari ücret rakamı işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemi de etkilemektedir.
Asgari ücretin ardından 2025 yılında değişecek 9 ücret
2025 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret, 7 milyondan fazla çalışanın maaşını doğrudan etkilerken, işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişiklikler doğuracaktır. İşte yeni yılda asgari ücretle birlikte değişecek ödemeler..
Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Yasa gereği, asgari ücreti belirleme yetkisi, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na aittir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılır ve Aralık ayında gelenek doğrultusunda dörder kez toplanır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen bir üyenin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanmakta ve oy çokluğuyla karar alınmaktadır. Oyların eşit olması durumunda, başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilmektedir.
Asgari ücrette 4 bin liralık farka yol açabilecek soru
Aralık ayında başlayacak asgari ücret maratonunda, 2025 yılında uygulanacak yeni ücret ile ilgili “Gerçekleşen enflasyona mı yoksa beklenen enflasyona göre mi zam yapılacak?” sorusu belirsizliğini koruyor.