
Avrupa’dan Gelen Turist Sayısı Düşüş Gördü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, turizmin ülke ekonomisi için en kritik sektör olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) neden olduğu baskıların Avrupa’dan gelen turist sayısında önemli bir azalma yarattığını ifade etti.
Berlin’de gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olan 2025 Uluslararası Turizm Borsası (ITB Berlin) Fuarı’na katılan Üstel, tüm ambargolara karşın KKTC’nin kendi çabaları ve Türkiye’nin desteğiyle uluslararası turizm fuarlarına katılımını sürdürdüğünü dile getirdi.
Bu önemli organizasyonda KKTC’nin bayrağıyla temsil edilmesinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Üstel, GKRY’nin KKTC’yi uluslararası turizm fuarlarından dışlama çabalarının ITB Berlin’de başarısız olduğunu kaydetti.
KKTC turizmini geliştirmek adına yoğun çabalar sarfettiklerini belirten Üstel, GKRY’nin Avrupa’dan gelen turistler ve tur operatörleri üzerinde kurduğu baskıyla KKTC’ye gelen turist sayısını azaltmaya çalıştığını aktardı. “Bize ulaşımda ambargo uygulandığı için üçüncü ülkelerden gelen turistlerimiz genellikle GKRY’nin havalimanını tercih ediyor. Rum tarafı sürekli olarak üçüncü ülkelerden gelen turistlere büyük baskılar yapıyor. Hem tur operatörlerine hem de bireysel turistlere ‘Kuzeyde tatil yapmayın, güneyde tatil yapın’ deniliyor. Güneyde tatil yapılması durumunda kişi başına 50 avro teşvik veriliyor. Tur operatörlerine de önemli teşviklerle baskı yapılıyor. Almanya, Fransa ve İngiltere’den KKTC’ye gelen turist sayısında belirgin bir düşüş yaşanmıştır. Bu baskılara karşı Ercan Havalimanı’na turist yönlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Ulaşım Engelleri ve Turizmde Düşen Charter Uçuşları
Almanya’dan KKTC’ye kış turizmi döneminde her yıl yaklaşık bin charter uçağının indiğini fakat bu sayının 120’ye düştüğünü hatırlatan Üstel, bunun sebeplerinden birinin Rum Yönetimi’nin uyguladığı baskılar olduğunu söyledi.
Tur operatörlerinin bu baskılar nedeniyle GKRY’nin yönlendirmesine boyun eğdiğini belirten Üstel, turistlerin genellikle güney Kıbrıs’a gittiğini ifade etti. “Rum tarafının baskıları sonucunda, tur operatörleri kendilerini garanti altına almak için onların çıkarlarına hizmet ediyor. Bu durum, turistlerin güneye gitmesini sağlıyor. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile de bu konuyu görüştük. Tur operatörleriyle bir araya gelip Türkiye’nin büyük desteği olacağını bildirdik. Yolcuları Türkiye üzerinden Kuzey Kıbrıs’a ulaştırmak için bazı çalışmalar yaptık. Bu konuda kısa sürede sonuç almayı umuyoruz. Bu fuar bizim için çok kritik. Görüşmeler sonucunda, tur operatörlerine gerekli desteği sağlayarak 2025’te hedeflediğimiz turist sayısına ulaşmayı planlıyoruz.” dedi.
KKTC’yi Tercih Etme Çağrısı ve Ambargolar
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar Kıbrıs Türklerinin Rum baskılarına maruz kaldığını vurgulayan Üstel, Mehmetçik’in adaya çıkmasının ardından özgürlüklerine kavuştuğunu belirtti. “Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurmanın ve yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye ile el birliği içinde ilerliyoruz. Dolayısıyla burada (Almanya’da) yaşayan üç buçuk milyon Türk’ün de bu duyguyla tatil yaparken KKTC’yi tercih etmelerini istiyoruz. Adanın ekonomisi tamamen turizm üzerine kurulmuştur. Güneşimiz, denizimiz ve otel kalitemiz ortada. Burada yaşayan insanlar, kendilerini evlerinde gibi hissedecekler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tercih etmelerinden büyük mutluluk duyarız. Misafirperverliğimizi en iyi şekilde göstereceğiz.” dedi.
KKTC’ye ekonomi, spor ve ulaşım alanlarında ağır ambargolar uygulandığını belirten Üstel, Türkiye dışındaki hiçbir ülkenin bu haksızlığa karşı ses çıkarmadığını ifade etti. İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarının bir yılı aşkın süredir devam ettiğini vurgulayarak, Akdeniz’in ortasında kadın ve çocukların Avrupa’nın gözleri önünde İsrail bombardımanlarıyla yaşamını yitirdiğini aktardı. Pandemi süreci ve global ekonomik krizlerin KKTC ekonomisini olumsuz etkilediğini, ancak yurt dışında yaşayan Türklerin tatillerini KKTC’de geçirerek bu zorlukların üstesinden gelebileceğini belirtti. “Almanya’da yaşayan vatandaşlarımıza her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kapısı açıktır. Kendilerini ülkemizde görmekten büyük mutluluk duyarız.” dedi.