Borsa Haberleri

Fitch’ten Türk Bankacılık Sektörüne Dair Değerlendirme

Fitch Ratings’in en son raporuna göre, Türk bankalarında en son not artışından sonra beklentilerde bir iyileşme gözlemleniyor. Rapor, finansman baskılarının azaldığını ve yatırımcı güveninin arttığını da ortaya koyuyor.

Fitch, Türkiye ekonomisine dair güncel raporunu yayınladı.

“Daha klasik bir makroekonomik politika bileşimi sayesinde Türk bankaları için yeniden finansman riskleri hafiflemiştir. Bu, dış piyasalara erişimin artması ve borç ihracındaki yükselişle kendini göstermektedir.

Ancak bankalar, yatırımcı duyarlılığı ve kısa vadeli borçların büyük bir payı ile önemli ölçüde dış döviz toptan fonlamasına devam etmektedir. Döviz korumalı mevduatların payındaki düşüş de dahil olmak üzere, mevduat dolarizasyonu azalmaktadır.

TL’nin istikrarına yönelik potansiyel riskler göz önüne alındığında, yetkililer tarafından döviz korumalı mevduat mekanizmasının kademeli olarak gevşetilmeye devam etmesi beklenmektedir.

Sıkılaştırıcı para politikasının bankaların aktif kalitesi üzerinde hafif bir baskı oluşturması ve sektörün sorunlu krediler oranında mütevazı bir artış yaşanması beklenmektedir. Perakende krediler, özellikle kredi kartları ve ihtiyaç kredileri, KOBİ’lerde potansiyel bir zayıflama ile birlikte şu anda bir miktar bozulma yaşamıştır; ancak genel varlık kalitesindeki bozulmanın, bankaların karlılığı ve karşılık tamponları açısından yönetilebilir seviyede kalması beklenmektedir.”

“Karlılıkta zayıflama bekleniyor”

Bankaların net faiz marjlarının, artan fonlama maliyetleri, krediler üzerindeki yasal kısıtlamalar ve TÜFE’ye bağlı menkul kıymet gelirlerinin görece düşük olması nedeniyle baskı altında olduğunu belirten Fitch, “Karlılığın makul seviyelerde devam etmesini ancak 2023’e kıyasla daha zayıf olmasını ve 2025’ten itibaren uygulanması planlanan hiperenflasyon muhasebesinin olası etkilerinin görülmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Fitch, Türk bankalarının karşılık tamponları ve değer düşüklüğü öncesi karları ile desteklenerek genel anlamda yeterli sermaye düzeyine sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca döviz cinsinden risk ağırlıklı varlıklar ve menkul kıymet portföylerindeki düzenleyici hoşgörünün, raporlanan sermaye yeterlilik oranlarını desteklediğini belirterek, kapitalizasyonun makroekonomik risklere ve liranın değer kaybına karşı duyarlılığını koruduğunu da vurguladı.