
HÜRJET için İspanya’da Önemli Anlaşma
Türkiye’nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in İspanya’ya satışının ve ortak altyapı üretiminin bu ülkede gerçekleştirilmesinin önünü açan mutabakat anlaşması, İspanya’nın Madrid şehrinde imzalandı. Bu anlaşma, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilmiştir.
TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat anlaşması törenine Savunma Bakan Yardımcıları Musa Heybet ve Şuay Alpay, Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, İspanya Savunma Sanayii Stratejisi ve İnovasyon Genel Müdürü Hava ve Uzay Kuvvetleri Korgeneral Miguel Ivorra, AIRBUS Askeri Uçak Bölümü Direktörü Jean-Brice Dumont ve Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Francisco Braco Carbo’nun da yer aldığı birçok kıdemli yetkili katıldı.
Madrid’de gerçekleşen ve Türkiye’nin 32 firma ile katılım sağladığı Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı (FEINDEF) kapsamındaki imza töreninde, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay, “Bugün oldukça önemli bir gün. Türkiye, savunma havacılığındaki gücünü bir kez daha tüm dünyaya kanıtlamıştır.” yorumunu yaptı.
Alpay, “Sloganların ötesinde HÜRJET gibi değerli bir ürünle somut adım atılmıştır. Bugün burada bir mutabakat anlaşması imzalandı ve dünya bu olaya tanıklık etti. Bu, bir başlangıçtır ve dikkatle devam etmeliyiz.” dedi.
Aynı zamanda TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Alpay, “Türkiye, uçak ve helikopter üretiminde kendine güvenen bir ülke. İnsansız savaş uçağını üreten ilk 5-6 ülkeden biri. Kendi özgün ürünlerini geliştiren ve savunma, havacılık ve güvenlik alanında yüksek potansiyeli olan bir ülkedir.” değerlendirmesinde bulundu.
HÜRJET’in öz kaynak projesi olduğunu belirten Alpay, “Bugün İspanya ve Avrupa için özel bir gün. Avrupa’nın Türkiye olmadan var olamayacağı giderek daha net bir şekilde görülüyor. Bugünkü anlaşma bunun somut bir göstergesidir.” ifadesini kullandı.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay, “Türkiye olmadan Avrupa’nın güvenliği tehlikeye girer. Bu herkes tarafından iyi biliniyor.” şeklinde devam etti:
“Artan tehditler karşısında Türkiye, köklü bir devlet geleneği ile potansiyelinin farkında ve doğru bir liderlikle ilerliyor. Geleceğe umutla bakıyoruz.”
İspanya’nın NATO ve AB üyesi olmasının HÜRJET anlaşmasını daha kritik hale getirdiğine dikkat çeken Şuay Alpay, “Gelişen dünya şartları, Türkiye’nin potansiyelinin değerini bir kez daha göstermiş oldu.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin savunma sanayinde geldiği noktanın, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2004 yılında attığı adımların ve büyük liderliğinin sonucu” olduğunu belirten Alpay, ekledi:
“Bilgi ve teknolojinin doğru bir şekilde üretilmesi çok önemlidir. Türkiye bu açıdan tarihin doğru noktasındadır. Kendinden emin bir ekosistemle, planlı ve hedefe uygun şekilde ilerleyen bir Türkiye var ve bu dikkat çekiyor.”
“HÜRJET’in İspanya’da da varlığı yenilikçi gelişmeler getirecek”
Büyükelçi Küçükel Ezberci, “Tarihe tanıklık ettiğimiz önemli bir anlaşma imzalandı. Dünya, geçiş aşamasında ve güvenlik en öncelikli konular arasında. HÜRJET’in hem Türk hem de İspanyol Hava Kuvvetlerine hizmet edecek olması büyük bir öneme sahip.” dedi.
“HÜRJET gibi milli ve yerli lisansa sahip bir uçağın hem NATO hem de AB üyesi İspanya’da bulunması, çığır açıcı gelişmeleri beraberinde getirecek.” diyen Küçükel Ezberci, bu anlaşmanın HÜRJET’in diğer bölge ülkelerine ulaşmasını da sağlayacağını belirtti.
Türkiye’nin FEINDEF’e iki yıl önce bir firma ile katıldığını, bu yıl ise 32 firma ile bulunmasından bahseden Küçükel Ezberci, bunun İspanyol basınında geniş yankı bulduğunu ve Türkiye’nin savunma sanayisindeki önemli adımlarının meyvelerini toplamaya başladığı yönünde yorumlar yapıldığını ifade etti.
Türk savunma sanayisinin 2025 hedefleri belirlendi
Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Türk Savunma ve Havacılık Sanayii için 2025 yılında belirlenen hedefleri paylaştı.