Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Konut Alımında Tercih Ettiği Ülkeler Belirlendi
Geçtiğimiz yıl yurt dışında gayrimenkul edinimi için 2 milyar 513 milyon dolar harcayan Türkler, en fazla konutunu Yunanistan ve Dubai’den aldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’deki yerleşiklerin yurt dışından gerçekleştirdiği gayrimenkul alımı için ödediği miktar 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artış göstererek 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Yeni yılın ilk ayında ise bu rakam 144 milyon dolar olarak kaydedildi.
Uzmanlar, Türklerin yurt dışında en fazla hangi ülkelerden gayrimenkul alımında bulunduğuna dair bilgi verdi.
“Altın vize odaklı alımlar artış gösterdi”
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 5-10 yıl önce yurt dışından yıllık gayrimenkul alım tutarının yalnızca 130 milyon dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatarak, bu miktarın sürekli bir artış gösterdiğini belirtti. Gayrimenkul alışverişlerinin sebeplerine değinen Tekçe, sözlerine şöyle devam etti:
“Yurt dışında konut ediniminin başlıca nedeni, özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) almayı istemesidir. Türklerin yurt içinde gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor. Yunanistan’ı tercih etmenin başlıca nedeni, 250 bin avro yatırım ile alıcıya tüm Avrupa ülkelerinin kapılarının açılmasıdır. Politika gereği, vize programları sırayla yatırım ihtiyacı olan ülkelere yönlendiriliyor. Örneğin, İspanya ve Portekiz daha önce tercih ediliyordu, fakat şu an vize programları kapatıldığından dolayı Macaristan 250 bin avro karşılığında altın vize programlarını başlattı.”
Tekçe, ikinci bir neden olarak ev alıp kiraya veren yatırımcıların yöneliminde yurt dışının öne çıktığını ifade ederek, Türkiye’de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunların artmasının, yatırımcıların yurt dışında yönelimini hızlandırdığını söyledi.
“Yatırımcı dostu vize programlarının geliştirilmesi şart”
GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekçe, mevcut durumda uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul edinimlerinin azalırken, yerli yatırımcıların yurt dışı talebinin arttığına dikkat çekerek, “Bu durumun üstesinden gelmek için uluslararası yatırımcıların ikamet, elektrik ve su aboneliği alma süreçlerinin sadeleştirilmesi, uluslararası yatırımcı çekmek adına yurt dışı tanıtımlarına daha fazla kaynak ayrılması ve yatırımcı dostu vize programlarının oluşturulması önem taşımaktadır.” dedi.
Yurt dışındaki gayrimenkullerin genellikle 300 bin dolardan başladığını belirten Tekçe, “Türkler ortalama bir konut için 500 bin dolar ödüyor. Gayrimenkul edinirken dikkat edilen en önemli husus, mülkün kira geliri üretebilmesidir.” şeklinde ifade etti.
“Dubai’de en fazla gayrimenkul alan ülkeler arasında 7. sıradayız”
Parcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen de Türklerin son yıllarda gayrimenkul yatırımı için yönelimlerini Dubai’ye kaydırdığını belirterek, burada cazip kira gelirinin ve vergisiz yatırım avantajlarının hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini vurguladı.
Türklerin Dubai’de en fazla gayrimenkul yatırımı yapan ülkeler arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7. sırada bulunduğunu belirten Çimen, “2025 yılında Dubai’de en fazla gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasında yer alabileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Çimen, geçen yıl Dubai’deki yatırımların 2025 yılında 150 milyon doların üzerinde kira geliri sağlamasını beklediklerini ifade ederek, “Dubai’de yalnızca bireysel yatırımcılar değil, Türk inşaat firmaları da büyük ölçekli projelerde aktif olarak yer alıyor. Altyapı, metro, otoyol ve konut projelerinde Türk müteahhitlerinin etkisi artıyor. Özellikle Dubai metrosunun genişletilmesi projesinde Türk firmaları önemli roller üstleniyor.” diye ekledi.