Ekonomi Haberleri

Trump ile İlk Fırsatta Yüz Yüze Görüşeceğiz” -> “Trump ile En Kısa Sürede Yüz Yüze Buluşacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump ile en kısa sürede yüz yüze görüşeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya dönüşünde gazetecilerin gündem ve dış politika konularında sorularını yanıtladı.

ABD-Türkiye ilişkilerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Trump ile ilk fırsatta yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceğiz. Telefon görüşmemiz samimi, verimli ve dostane bir havada geçti. İki ülke arasındaki ilişkiler ise köklü ve derindir.” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Temennimiz, bu ateşkesi daha da güçlendirmek ve genişletmektir. Adil bir barışta kaybeden olmaz. Barış sürecinin uzun vadede başarılı olabilmesi için her iki tarafın güven oluşturması kritik öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarmak için bir öngörü var. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Batılı ülkeler hakkında “Afrika’yı sömürüyorlar” şeklindeki eleştirileri mevcut. Türkiye’nin Afrika’da etkili bir pozisyona sahip olduğu biliniyor. İtalya ile Afrika’da iş birliği yapılabilir mi? Özellikle savunma alanında neler gerçekleştirebiliriz? Ayrıca Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacmiyle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

İtalya’nın Afrika’ya yönelik ortak adımlar atma teklifleri var. Bu bağlamda iş birliği yapılmaması için bir neden yok. İtalya ile böyle bir adım atmak için hazır olduğumuzu Meloni’ye ilettim. Afrika ile ticaret, yatırım, insani yardım ve diplomasi alanında önemli adımlar attık. Afrika ülkeleri ile “kazan-kazan” esaslı ilişkiler kuruyoruz ve bunu genişletmeyi hedefliyoruz. İtalya ile karşılıklı ticaret hacmimizi 30 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarma potansiyelimiz var. İlişkilerimiz tarihsel bağlarımıza dayanıyor ve ortak çıkarlarımız doğrultusunda ilerliyoruz. Türkiye ve İtalya arasındaki dayanışmayı artırmak temel hedefimizdir.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkiler savunma sanayine nasıl yansıyor? Yunanistan’ın, Türkiye ile savunma iş birliğini yapmamaları konusunda yaptığı baskılara rağmen biz İtalya ile daha farklı alanlarda, denizcilikte, havacılıkta veya füze teknolojisinde iş birliği geliştirme perspektifine sahip miyiz?

İtalya ile Türkiye arasında güçlü bir iş birliği potansiyeli mevcut. Savunma sanayi bu alanlardan biridir. İtalya’nın coğrafi ve kültürel yakınlığı, Türkiye’ye olan ilgisini artırıyor. Yüksek teknoloji odaklı sektörlerde de iş birliği fırsatlarını değerlendiriyoruz. Savunma sanayii, Avrupa’da son yıllarda önemli bir odak haline geldi ve biz de bu alanda önemli adımlar attık. İtalya gibi bir ülkeyle yapacağımız iş birliği, iki ülkenin çıkarlarını artıracaktır. Hedefimiz yerli ve milli savunma sanayine ulaşmaktır.

SORU: Türkiye terörle mücadelede önemli bir süreçten geçiyor. PKK’nın kendini feshetmesi bekleniyor, bu durum Türkiye’de terör konusunun sona erdiğini mi gösteriyor?

İstihbarat teşkilatımız bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Hedefimiz, Türkiye’nin birliğini dinamitlemeye çalışan terör belasından tamamen kurtulmaktır. Terörle mücadelede önemli başarılar elde ettik. Cumhur İttifakı olarak terör örgütünün çıkmaz yola girdiğini anlamasını bekliyoruz. Motivasyonumuz, evlatlarımıza terörsüz bir Türkiye bırakmaktır. Türkiye’de huzurun tesis edilmesi, kaynakların kalkınmaya yönlendirilmesi için çalışıyoruz.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, Suriye’nin kuzeyinde yapılan bir konferansta federatif yapı talep edildi. Bu talep hakkında değerlendirmeniz nedir?

Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için esastır. Federatif yapı talebi, Suriye gerçekliğinde yeri olmayan bir yaklaşımdır. Suriye’nin inşası için, devlet otoritesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bütün grupların Suriye’nin istikrarı için çalışması en mantıklı yaklaşımdır.

SORU: Türkiye’nin İsrail’e yönelik kırmızı çizgileri nelerdir? İsrail saldırıları konusundaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

Türkiye, Suriye’nin inşa sürecine destek vermekte kararlıdır. Suriye ile 910 kilometre sınırımız var, bu da çok ciddiye alınması gereken bir konudur. İsrail’in Suriye’deki olumsuz gelişmelerle ilgili provokatif eylemleri, Suriye’deki olumlu iklimi zedelemekte ve bu kesinlikle kabul edilemez.

SORU: Suriye’deki mevcut riskler nelerdir?

Oradaki en büyük risk terör örgütleridir. Suriye Yönetimi bu konuda tedbirler alarak, güvenli bir şekilde ilerlemektedir.

SORU: Gazze’deki insani yardım durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ateşkes konusunda gelişmeler var mı?

İsrail, kalıcı bir ateşkesi benimsemiş değil. Dışişleri Bakanlığımız, insani yardımlar üzerine görüşmeler yapıyor. Şu anda insani yardımlar için koridor açılması öncelikli hedefimizdir.

SORU: Yardımlar konusunda ulaşım imkanı var mı?

Belli bir noktaya kadar ulaşım mümkün oldu ama bu süreçte kesintiler yaşandı.

SORU: Rusya-Ukrayna barışı konusunda geldiğimiz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Temennimiz, geçici ateşkesin kalıcı barışa kapı aralamasıdır. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Türkiye olarak barışa katkı sağlamaya devam edeceğiz.

SORU: Dış politikadaki meseleler Trump ile görüşmenizde masaya yatırılacak mı? Trump’ın Türkiye ile ilgili olumlu ifadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Trump ile yüz yüze görüşmemiz için çalışmalarımız sürüyor. İki ülke ilişkilerini derinleştirmek adına önemli adımlar atacağız.

SORU: Kıbrıs meselesinde Türk Devletleri Teşkilatı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kuzey Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştireceğiz. İki devletli çözüm ile tarihi sorunları aşmayı hedefliyoruz. KKTC’nin tanınması için çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.

SORU: İmamoğlu davasındaki jammer taşınması iddialarıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bu tür uygulamaların olmadığını vurgulamak gerekir. Ana muhalefetin liderinin bu durumdan habersiz olduğunu düşünmekteyim. Yolsuzluk iddialarının yargıya intikal ettiğini belirtmek isterim.

SORU: CHP’nin illegal örgütlerle iş birliği yapması hakkında değerlendirmeniz nedir?

Bu durum, ana muhalefetin derdinin, ülke güvenliğini tehlikeye atmak olduğunu gösteriyor. Milletimizin ferasetine güveniyorum.

SORU: İstanbul’daki 6.2’lik deprem ve kentsel dönüşüm hakkında görüşleriniz nelerdir?

Deprem, kentsel dönüşümün hayati önemini bir kez daha kanıtladı. İstanbul’un kentsel dönüşümünün önündeki engelleri aşmak için gayret gösteriyoruz.