Migros’a İklim Değişikliğiyle Mücadelede Uluslararası Onay
Migros’un İyi Gelecek Planı çerçevesinde iklim değişikliğiyle mücadelesine yönelik başlattığı karbon azaltım projeleri, dünyaca tanınan Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nden (SBTi) tam onay aldı. SBTi’nin doğrulama süreci sonucunda, Migros’un uzun ve kısa vadeli tüm hedef ve çabaları 260 kriter üzerinden değerlendirildi. Tanto 2030 karbon emisyonu azaltım hedefi hem de 2050 net sıfır hedefi açısından tutarlılığı ve metodolojinin doğruluğu onaylanan Migros, bu onayı alan Türkiye’den ilk ve dünya genelinde 26. gıda perakendecisi oldu.
İyi Gelecek Planı doğrultusunda bilim temelli sürdürülebilirlik hedefleri ile faaliyet gösteren Migros, alanında dünyanın en itibarlı kuruluşlarından olan Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nden (SBTi) karbon azaltım hedefleri için tam onay aldı. Migros, Türkiye’de SBTi tarafından onaylanan kısa ve uzun vadeli hedefleriyle 7 şirket arasında ilk gıda perakendecisi konumuna geldi. Migros’un onayı ile birlikte, dünya genelinde bu konuda onay alabilen gıda perakendecisi sayısı 26’ya ulaştı.
Sürdürülebilirlik anlayışının Migros’un iş modelinin merkezinde yer aldığını ifade eden Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, “Bu yıl düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yayımlanan “2025 Küresel Riskler Raporu”nda 10 yıllık dönem için belirtilen ilk 4 riskin çevre ve iklim konularıyla ilgili olduğunu görüyoruz. Biz de Migros İyi Gelecek Planı doğrultusunda bu alanlarda önemli yatırımlar yapıyor, somut ve gerçekçi adımlar atıyoruz. Yenilenebilir enerjiye yönelik gerçekleştirdiğimiz GES yatırımlarının yanı sıra sürdürülebilir su yönetimi, gıda israfıyla mücadele ve plastik atıkların azaltılması için uyguladığımız değer yaratan modellerle ekosistemimizi korumak adına gerekli önlemleri alıyoruz” dedi.
İklim değişikliğinin ilk etapta tarım ve su kaynaklarını etkilediğine dikkat çeken Tort, “Sürdürülebilirlik projelerimizde üstlendiğimiz taahhütler ve gerçekleştirdiğimiz hedeflerle tarımın geleceğine yatırım yapıyoruz. Tarımın sürdürülebilirliği ve yerli ürünlerin Anadolu’nun verimli topraklarında arttırılması için birçok önemli projeyi hayata geçiriyoruz. Migros olarak önceliğimiz, halkın uygun fiyatlı ve sağlıklı gıdaya kesintisiz erişimini sağlamaktır” dedi.
Özgür Tort, sözlerine şöyle devam etti: “SBTi tarafından aldığımız onay ile, iyi gelecek planımızda yer alan iklim yol haritamızdaki bilim temelli metodolojimizin güvenilirliği, yakın ve uzun vadeli karbon net sıfır hedeflerimizin tutarlılığı dünya normlarında tescillenmiş oldu. Migros, yenilenebilir enerji yatırımları çerçevesinde 2026 yılı sonuna kadar toplam enerji tüketiminin üçte birini kendi güneş enerjisi santrallerinden elde etmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda güneş enerjisi santrallerinin devreye alınmasına hız verdik. Migen şirketimiz, bu yolda önemli yatırımlar yaparak enerji verimliliğini artırmayı da hedefliyor. İklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atabilmek için, öncelikle bilimsel verilere dayanarak mevcut durumumuzun belirlenmesi, ölçülmesi ve doğrulanması gerektiğini düşünüyoruz. Geçmişte sağladığımız veriler, gelecekte gerçekleştireceğimiz somut çalışmaların teminatıdır. Her yıl büyüyen bir şirket olmamıza rağmen, son üç yılda doğrudan karbon emisyonları azaltım hedefimizin üçte birini aştık. Bilimsel veriler ışığında, 2030 yılı sonuna dek karbon emisyonlarında toplam %42 azaltım, 2050 yılı itibarıyla Net Sıfır hedefleri doğrultusunda somut adımlarla ilerlemekteyiz. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadelede bütüncül bir etki yaratmak amacıyla iş ortaklarımızla iş birliği yapıyoruz” dedi.
Migros, Tedarikçileri ile Sürdürülebilirlikte Topyekün Etki için Çalışıyor
Migros, 2050 yılı için belirlediği karbon Net Sıfır hedeflerine ulaşırken, tedarikçileri ile birlikte dolaylı emisyonlarını 2033 yılına kadar %32 azaltmayı da hedefliyor. BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde yer alan Migros, CDP 2023 İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarından her ikisinde de en yüksek “A” notunu alarak ‘Global A Listesi’ne Türkiye’den giren beş şirketten biri olmuştur.