Merkez Bankası, Oynaklığı Yönetme Kapasitesine Sahip
Fitch, uluslararası rezervlerin trendi ve makroekonomik politika adımlarının Türkiye’nin kredi notu üzerinde etkileyici olacağını bildirdi ve TCMB’nin piyasalardaki dalgalanmaları yönetme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Fitch, Türkiye’deki son siyasi gelişmelerin ekonomik duruma etkilerini değerlendirdi.
Fitch’in açıklamasında, “Rezervler ve politika tepkisi, Türkiye’deki son huzursuzluktan kaynaklanan etkilerin değerlendirilmesinde kritik öneme sahiptir” vurgusu yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapis cezasına çarptırılmasının, çeşitli şehirlerde büyük protestoları tetiklediğine dikkat çeken Fitch, “Lira üzerindeki değer kaybı baskıları, artan devlet tahvili getirileri ve CDS spreadleri gibi finans piyasalarında dalgalanmalara yol açtı. Uluslararası rezervler, 21 Mart’ta sona eren haftada 171,1 milyar ABD dolarından 163,1 milyar ABD dolarına geriledi. Merkez bankasının günlük olarak açıkladığı net yabancı varlık pozisyonu, rezerv düşüşünün 25 Mart’a kadar devam ettiğini ama o zamandan bu yana hafiflediğini göstermektedir” dedi.
Türkiye’nin ekonomik politika yapıcılarının, sıkı bir parasal duruş ve gelir ile maliye politikalarının tutarlılığında beklenen iyileştirmelerle karakterize edilen bir politika karışımına bağlılıklarını vurguladıklarını aktaran Fitch, “Cumhurbaşkanı Erdoğan mevcut ekonomik programı desteklediğini yine kamuoyuna açıkladı” ifadelerine yer verdi.
“Merkez Bankası dalgalanmaları yönetme kapasitesine sahip”
Fitch, Türkiye’nin mevcut politika karışımına olan bağlılığın, ekonomik otoritelerin, özellikle merkez bankasının, gerektiğinde para politikasını sıkılaştırma yeteneği göz önüne alındığında, düşük cari hesap açığı ve geçmişteki stres durumlarına göre daha güçlü rezerv tamponları ile mevcut dalgalanma seviyesini yönetme kapasitesine sahip olduğuna inandığını belirtti.
Fitch, değerlendirmesinde “Mevcut siyasi belirsizliğin nasıl ve ne zaman çözüleceği belirsiz. Uzun süreli veya artan belirsizlik, yatırımcı güvenini azaltabilir, periyodik piyasa dalgalanmalarına, lira ve uluslararası rezervler üzerinde sürekli baskılara, enflasyon ve döviz kuru öngörülerinin bozulmasına ve daha yüksek dolarizasyona sebep olabilir” dedi.
Piyasadaki dalgalanma Türkiye’nin kredi notunu nasıl etkileyecek?
Japonya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu R&I, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin ülkenin kredi notu üzerindeki olası etkileri hakkında değerlendirmelerini paylaştı.