Kenevir Tohumuyla Biyodizel Üretimi Gerçekleştirildi
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi tarafından kenevir tohumlarından biyodizel üretimi gerçekleştirildi.
Gıda, kozmetik, otomotiv ve sağlık gibi birçok sektör için önemli bir hammadde olan kenevir, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalarla biyodizel üretiminde kullanıldı.
Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Acar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “enerji tarımı” üzerine araştırmalar yapmak amacıyla Türkiye’nin tek Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’ni kurduğunu belirtti.
Merkezde tüm bitkisel ürünlerden enerji üretimi için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Acar, “Enstitümüzde kenevir üzerinde de çalışmalar sürdürmekteyiz. Kenevir, ülkemizin eski dönemlerinden beri bilinen, birçok farklı kullanım alanına sahip bir bitkidir.” dedi.
Kenevir konusundaki araştırmalara 2014 yılında başladıklarını belirten Acar, “Bu çalışmalar 2021 yılında sonuç verme aşamasına gelerek ‘Vezir’ adıyla ülkemizin ilk yerli endüstriyel kenevir çeşidinin tescilini sağladık. Vezir tohumluk çeşidi, üreticilerin kullanımına sunulmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Acar, kenevirin enerji amaçlı kullanım alanlarından birine vurgu yaparak, şunları ekledi:
“Bu bağlamda kenevir sapı kullanılarak ilk olarak pelet ve briket yakıt üretildi. Isıl değeri 4 bin kalorinin üzerinde olan bu ürün, son derece yüksek bir ısıl değer taşımaktadır. Kül ve baca gazı emisyonları açısından da oldukça iyi bir biyokütle ham maddesi özelliği taşıdığını gözlemledik. Ardından farklı enerji kullanım yöntemleri için biyodizel üretimi alanında da çalışmalara yöneldik ve kenevirden biyodizel elde ettik.”
“Biyodizel endüstrisinde alternatif olarak iyi bir ham madde olacağını düşünüyoruz”
Biyodizelin motorin yerine ya da motorinle karıştırılarak kullanılan bir ürün olduğunu açıklayan Acar, “Türkiye’de, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararlarına göre motorine binde 5 oranında karıştırma zorunluluğu olan bir ürün. Kenevir tohumlarının yağ içeriği yüzde 30’un üzerindedir ve bu nedenle yağlı tohum olarak da değerlendirilmekte. Bu yağdan biyodizel elde ettik ve kenevir biyodizelinin standartlara uygunluk açısından hiçbir sorun teşkil etmediğini tespit ettik.” şeklinde konuştu.
Kenevir yağı fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Acar, şunları kaydetti:
“Bu nedenle şu anda ticari olarak kullanılması pek mümkün olmayabilir; ancak gelecekte üretim artışıyla kenevir ve kenevir yağı fiyatlarının daha erişilebilir veya uygun seviyelere inmesiyle biyodizel ham maddesi olarak etkili bir şekilde kullanılabileceğini test ettik. Böylece kenevirin binlerce kullanım alanına bir yenisini daha eklemekteyiz. Kenevir, tekstil, gıda ve kimya gibi birçok sektörde değerlendirilmektedir. Umarım erişilebilir hale geldiğinde biyodizel endüstrisinde de alternatif olarak iyi bir ham madde olacağını düşünüyoruz.”