Kadın Çalışanlara 22.104 Lira Destek Paketi Sunulacak
2025 yılının ‘Aile Yılı’ olarak ilan edilmesiyle birlikte başlatılan Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP 2) çerçevesinde her kadın çalışan için 22.104 TL tutarında destek ödemesi sağlanacak. İşte bu destekten yararlanacak iller ve gerekli şartlar…
Girişimci kadın sayısını artırmak amacıyla hayata geçirilen ‘Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) ile kadın istihdamına katkı sağlanılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede projeyle Ağustos 2025’e kadar toplam 11,6 milyon euroluk bir harcama planlanmaktadır.
Projenin ilk aşamasında 4 bin kadın işveren ve bunların işe aldığı 4 bin kadın işçi destek almıştır. Proje, Ankara, Aydın, Denizli, Samsun, Kahramanmaraş, İstanbul ve Şanlıurfa illerinde uygulanmış ve bugüne kadar 25 milyon Euro hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.
İlk fazdan elde edilen başarılı sonuçların ardından “Women Up II” adıyla projenin ikinci aşaması başlatılmıştır. Bu yeni aşamada, 2100 kadın işveren ve onların işe aldığı 2.100 kadın işçi destek alacak.
Proje başvuru şartları neler?
Proje, Ağustos 2025’te sona erecektir. Projenin bütçesi 11.631.800 euro olarak belirlenmiştir. Sabah’ın haberine göre uygulama alanı Ankara, Aydın, Samsun ve İstanbul illeridir.
İşverenlerin projeden yararlanabilmesi için şirketlerini 2012’den önce kurmuş olmaları gerekmekte; işçinin işe giriş bildirgesinin ise işveren projeye başvuru yapmadan önce verilmesi zorunludur.
Projeden yararlanmak için herhangi bir sektör kısıtlaması bulunmamaktadır. Mali destek için başvuran girişimcinin kadın olması gerekmektedir. Ortaklı işletmelerde ise en az 2 ortağın kadın olması şarttır. Tüm proje şartlarının sağlandığı durumlarda şirket yapısı dikkate alınmamaktadır.
Daha önce çalışıp işten ayrılan bir işçi, bir aydan fazla süre işsiz kalmışsa projeden faydalanabilmektedir. Destek alan işverenin hesabının Halk Bankası’nda açılması gerekirken, işçinin hesabının farklı bir bankada olması sorunu teşkil etmez.
Ne kadar destek verilecek?
Destek miktarı, bir işçinin işverene olan toplam maliyetinin yüzde 65’ini geçmemek üzere, net asgari ücret tutarı olan 22.104 TL olarak belirlenmiştir.
SGK veya diğer kurumlar tarafından sağlanan teşviklerden yararlanan işverenler, gerekli projeyi sağladıkları takdirde bu hibe desteğinden de faydalanabilirler.
Evden/uzaktan çalışma başvuruya engel teşkil etmeyecektir; ancak belirli dönemlerde gerçekleştirilecek izleme ziyaretlerinde, işçinin çalıştığını ve her iki tarafın yükümlülüklerini yerine getirdiğini kanıtlamak işverenin sorumluluğundadır.
İşverenlerin en fazla 9 personeli olmalı
Ön başvuru için işverenin en fazla 9 çalışanı olması gerekmektedir. Eğer işveren başvuru yaptıktan sonra 9’dan fazla personel çalıştırırsa, destek alma hakkını kaybetmeyecektir. İşletmelerin büyümesi açısından ilerleyen dönemlerde kontrol yapılmayacaktır.
İşverenin emekli olup olmaması proje şartları açısından önemli değildir; ancak işçinin emekli olmaması gerekmektedir. Eğer işçi projeden yararlanırken emekli olursa, proje ödemeleri kesilecektir.
İşverenin iki ayrı işyerine sahip olması, projeden yararlanmasına engel teşkil etmemektedir.
“Önce gelen alır” kuralı uygulanacak
İşverenin işe aldığı işçinin SGK ödemeleri proje kapsamında karşılanmayacaktır. Tüm SGK ve Maliye işlemleri, başvuru sahibi tarafından gerçekleştirilmelidir. Proje süresince bu işlemlerin düzgün yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek ve sonrasında işverene ödeme yapılacaktır.
Projeye başvururken tüm şartların (oda kaydı şartı dahil) sağlandığı takdirde kooperatifler de projeye müracaat edebilecektir.
Belirlenen iller için uygun başvuru sayısı fazla olursa, “önce gelen alır” kuralı uygulanacak; kontenjan dolarsa kalan uygun başvurular yedek listeye alınacaktır. Yedek liste kontenjanları, her il için belirlenen asil kontenjan ağırlığına sahip olup, bu sayı tamamlandığında o il için başvurular kapatılacaktır.