Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücrette Ek Zam İpuçları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrette bir güncelleme yapılmasının mümkün olabileceğini ifade etti.
Bakan Işıkhan, Habertürk’te Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı.
Burada yaptığı açıklamalarda, eğer enflasyonda beklenmedik bir durum oluşursa, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılabileceğini belirtti.
Işıkhan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:
“Belediyelerin borçlarının 30 ton altın değerinde olduğu iddiaları doğru değil. Bugün itibarıyla belediyelerin SGK borcu 167 milyar lira, bu da yaklaşık 55 ton altına tekabül ediyor. Bu borçların üçte biri CHP’li belediyelere ait deniliyor bu da yanıltıcı. Tüm belediyelerin borçlarının yüzde 70’i CHP’li belediyelere aittir. Bu konuyla ilgili belgeler elimizde mevcut. 30 büyükşehir belediyesinin yalnızca 14’ü CHP’li olmasına rağmen, büyükşehir borçlarının yüzde 76’sı CHP’li belediyelere aittir.
En fazla borcu olan 30 belediyeden 23’ü CHP belediyesidir. Toplam borcun yüzde 70’i CHP’ye ait. Bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli olarak artırıyorlar.
Kamuoyunun aydınlatılmasında fayda var, belediyelerde çalışan işçi ve memurların toplam SGK alacaklarının dörtte biri belediyelerin borcudur.
Ayrıca SGK’nın bu bağlamda yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, en yüksek borca sahip kurum ve kuruluşlar yine CHP’li belediyelerdir.
“Enflasyonda sürpriz olursa gündeme alırız”
(Asgari ücrette) CHP, altının değeri üzerinden hesaplamalar yapıyor. Altın, küresel ölçekte sürekli değer kazanan bir emtiadır. Bu tür hesaplamaların yapılması yanıltıcıdır ve halkın algısını etkilemeye çalışıyorlar.
Maaşlar ya da ücretler altın karşısında değersizleşmeye mahkûmdur, çünkü altın dünya piyasalarında sürekli değer kazanmaktadır. Burada önemli bir detay da Türkiye’deki maaşların altın karşısında en az değer kaybeden ülkelerden biri olduğudur.
Vatandaşlarımızın alım gücünü korumamız gerekiyor. 2025 yılı itibarıyla enflasyonda belirgin bir iyileşme bekliyoruz. Düşüşlerin başladığını göreceğiz. Uyguladığımız mali ve makroekonomik politikalar bu durumu işaret ediyor. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın da ifade ettiği gibi, bir aksilik ya da olumsuz bir durumla karşılaşmamız halinde temmuz ayında yeniden bu konuyu gündeme alabiliriz.
Göreve başladığım dönemde de hatırlarsınız, temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücreti tekrar güncellemiştik. Eğer tekrar bir ihtiyaç doğarsa, Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekonomik danışmanlarımız durumu görmekte ve bu duruma göre karar verebiliriz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınacak kararlarla güncelleme yapma imkânımız bulunmaktadır.
Asgari ücreti ekonomik sistemimizi ve yapımızı güçlendirmek amacıyla belirlemiştik. Geçen yıl bu uygulama, ihracat ve ticaretin artmasında büyük katkı sağladı. İşverenlerimizden ve ihracatçılarımızdan tutarlı davranışları için büyük tebrikler aldık. Çünkü işverenler de geleceği öngörmek zorunda. Sorunuza yanıt olarak, böyle bir ihtiyaç oluşması halinde yine devlet olarak gerekli çalışmaları yaparız. Amacımız vatandaşlarımızın alım gücünü korumaktır. Eğer şartlar geriye giderse, geçen yıl olduğu gibi 2023’te de yine bir destek verilebilir. Ancak, ben 2025 yılının meyvelerini toplayacağımız bir dönem olacağına yürekten inanıyorum.