Asgari Ücretin Belirlenmesinde Önemli Sorunlar Mevcut
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin güncel durumu ve tespit edilmesiyle ilgili ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek, “Asgari ücretle çalışan bireyler, kazandıkları ücreti sadece asgari bir gider olarak değil, geçim için gerekli bir gelir kaynağı olarak değerlendirmektedir” dedi.
Genel Başkan Mahmut Arslan, HAK-İŞ Nevşehir İl Başkanlığı’nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2024 yılında çalışanların yarısının asgari ücretle geçindiğini hatırlattı.
Yeni belirlenen asgari ücretin ve emekli maaşlarındaki artışın yetersizliğinden şikayet eden Arslan, “Birçok sektörde çalışanlar asgari ücretle istihdam ediliyor. İşverenler, yalnızca kendi için vazgeçilmez gördükleri elemanlar dışındaki tüm çalışanları asgari ücretle çalıştırmakta. Asgari ücretin vergi dışı kaldığı durumlarda, işverenler çalışanlarını asgari ücretten göstererek fazla ödemeleri elden yapmaktadır. Bu durum, hem kayıtdışılığı artırmakta hem de vergi karşıtı hareket etmektedir” ifadelerini kullandı.
“Asgari ücretin belirlenmesinde ciddi sorunlar mevcut”
Arslan, asgari ücretin güncel durumu ve tespit edilmesi konusunda önemli sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, “HAK-İŞ kuruluşundan bu yana Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz etmekteyiz. Bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücret çıkmayacağına inanıyoruz. Zira, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye’nin en büyük işvereni ve en büyük işçi sendikasının temsilcilerinin yer aldığı bir yapı. Hükümet, işveren ve işçi tarafını beşer kişi ile temsil etmekte. Hükümet, işverenlerle işbirliği yaptığı anda asgari ücret gerilemektedir. Dolayısıyla, çalışanların geçim ihtiyaçlarını belirlediğimiz asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir sorun mevcut. Bu süreç, antidemokratik, kapsayıcı ve katılımcı olmaktan uzaktır. Asgari ücret gibi temel meselelerin uzlaşma ile belirlenmesi gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.
Asgari ücret ile emekli maaşı arasında 8 bin lira kadar bir fark olduğunu ifade eden Arslan, “Bu durum kabul edilemez. Memur maaşlarında, emeklilere yapılan artışlarda ve asgari ücrete gelen enflasyon altındaki artışlarda yaşanan olumsuzluklar, çalışanları derin bir hayal kırıklığına uğrattı. Ancak, bu hayal kırıklıklarının giderilmesi için geç kalınmış değil. En kısa sürede bu konuların düzeltilmesi için yeni bir çalışmaya ihtiyaç duyuyoruz” diye ekledi.
En düşük emekli aylığı düzenlemesi TBMM’de onaylandı
En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya çıkarılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.