Almanya’daki İflaslar, Küresel Mali Krizden Beri En Yüksek Seviyeye Ulaştı
Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülke genelinde iflas eden şirket sayısının 2024’ün son çeyreğinde 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını duyurdu.
IWH, Aralık 2024’e ait şirket iflas trendleri raporunu yayınladı. Bu rapora göre, Almanya’da iflas başvuruları, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 artışla 1340’a çıktı.
IWH’nin yaptığı açıklamada, Almanya’da aralıktaki iflas sayısının 2016-2019 döneminin Aralık ayı ortalamasına (Kovid-19 pandemisi öncesine) göre yüzde 54 daha fazla olduğu ifade edildi.
Açıklamada, “2024’ün dördüncü çeyreğinde, 15 yıl önceki finansal kriz sonrası en yüksek şirket iflası yaşandı.” denildi.
2024’ün dördüncü çeyreğinde 4 bin 215 şirket iflas ederken, yaklaşık 38 bin kişinin istihdamı etkilendi. 2023’ün dördüncü çeyreğiyle kıyaslandığında, geçen yılın sonundaki iflas sayısında yüzde 36 artış yaşandı.
Ekonomik sorunlar iflasları artırıyor
IWH İflas Araştırmaları Bölüm Başkanı Steffen Müller, iflasların yüksek olmasının sebeplerini mevcut ekonomik sorunlar ile artan enerji ve işgücü maliyetlerine bağladı.
Müller, “Yıllarca süren düşük faiz oranları iflasları engelledi ve pandemi sırasında kısa çalışma ödeneği gibi teşvikler nedeniyle iflaslar yaşanmadı. Ancak, faiz oranlarındaki yükseliş ve teşviklerin sona ermesi sebebiyle 2022’den itibaren iflas sayıları artmaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu.
Alman ekonomisi, özellikle bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir role sahip olan imalat sektöründeki sürekli zayıflık nedeniyle kırılganlığını sürdürmektedir.
Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 küçülen ülke ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyondan kurtuldu.
Avrupa Merkez Bankası’nın yüksek enflasyon sonrasındaki para politikası sıkılaştırması da Alman şirketlerin finansman maliyetlerini artırmaktadır.