Altın Haberleri

Resmi Gazete’de Duyuruldu: Kesme Altın Satışı Artık Yasaklandı

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile uğraşan gerçek kişiler dışındakilere “kesme altın” olarak adlandırılan çekili kıymetli madenlerin satışı yasaklanmıştır.

Güncel piyasa koşulları ve talepler dikkate alınarak, “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar” üzerinde değişiklikler yapılmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, altının ince bir şerit haline getirilmesi işlemi sonrasında, bu şeridin farklı şekillerde kesilmesi veya işlenmesi sonucunda elde edilen ve “çekili altın” ya da “kesme altın” şeklinde tanımlanan ürünlerin alım satımında yaşanan artış üzerine bu adım atılmıştır.

Çekili altının belirli bir standardının olmaması ve yatırım amacıyla bu ürünleri satan gerçek kişilere yapılacak satışların suistimale açık olması sebebiyle, vatandaşlar ve sektör temsilcileri tarafından iletilen şikayetler de dikkate alınmıştır.

Bu yeni düzenleme ile Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti yaptığı belirtilen, Türkiye’de ikamet eden gerçek kişiler dışındaki bireylere çekili kıymetli maden satışları yasaklanmıştır.

Kesme altın alım satımında yeni düzenlemeler yolda
Son zamanlarda hızlı bir şekilde artan “kesme altın” ticaretinde meydana gelen suistimalleri engellemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti.

Yurt dışına çıkarılabilecek tutar 185 bin lira olarak belirlendi

Ayrıca, yurt dışına serbestçe çıkarılabilecek azami 25 bin liralık limit, döviz kurundaki artış ve suç gelirlerinin aklanması ile terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin mevzuatlardaki kimlik tespiti için belirlenen tutar da göz önünde bulundurularak 185 bin liraya yükseltilmiştir.

Yurt içinden alınan döviz/kıymetli maden kredilerine, kredi kullananların grup şirketi ya da paylarına doğrudan sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklarının döviz cinsinden teminat vermelerine imkan sağlanmıştır.

Bunun yanı sıra, kıymetli maden ve dövizlerin kambiyo mevzuatında düzenlenmiş değerler olması, kambiyo mevzuatında kıymetli maden depo hesaplarında işleyen kaydi tutarların kesin bir tanımının olmaması ve fiziksel teslimat yapılmadan kaydi ve değeri dövizle belirlenen bir tutarın söz konusu olması göz önünde bulundurularak, fiziki teslimat olmaksızın gerçekleştirilen kıymetli maden alım satım işlemlerinin “kambiyo işlemi” olarak değerlendirilmesi hükme bağlanmıştır.

Türev işlemlere aracılık yapılmasının engellenmesi için kurumlar arası işbirliği

Yurt dışında gerçekleştirilecek türev işlemlere aracılık edecek kuruluşların kapsamının belirlenmesi ve yetkili kuruluş aracılığı olmaksızın işlem yapılabilir durumların tanımlanması amacıyla değişiklikler yapılmıştır ve bu, ilgili piyasaların sermaye piyasası mevzuatı kapsamındaki ek durumlarını da içermektedir.

Bu tür işlemler, Türk parası ile yapılan transferleri de kapsamaktadır.

Ayrıca, yetkisiz kişilerin kaldıraçlı işlem veya türev işlemlere aracılık yapmalarının engellenmesi ve takip edilmesi amacıyla bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarına gerekli tedbirleri alma yükümlülüğü getirilmiştir. Bu çerçevede, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında bilgi paylaşımında bulunulacaktır.

Yetkisiz şekilde bu işlemlere aracılık yapanlara yaptırımlar uygulanması ve tespit edilen ihlallerin Bakanlığa bildirilmesi ile ilgili düzenlemeler de içerik kapsamındadır.