Altın Haberleri

Altın Fiyatları Resesyona Nasıl Yanıt Verir?

Trump’ın korumacı ticaret politikalarının ardından ABD ekonomisinde resesyon kaygıları giderek artıyor. Eğer resesyon gerçekleşirse altın fiyatları nasıl etkilenir? İşte ayrıntılar..

ABD borsalarında görülen satış baskılarının arasında Goldman Sachs analistleri, ABD ekonomisine dair büyüme tahminlerini aşağı çektiğini açıkladı.

Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius’ın öncülüğündeki ekip, pazartesi günü yayımladığı raporda, 2025 yılı için ABD GSYH büyüme tahminini %2,4’ten %1,7’ye indirdi.

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD’nin gelecek yıl resesyona girme riskinin “rahatsız edici bir seviyede yüksek” olduğunu dile getirdi.

Başlangıçta bu ihtimali %15 olarak değerlendiren Zandi, şu an bunu %35 seviyesine yükselttiğini belirtti ve “Tipik bir resesyon olasılığı %15’tir. ABD ekonomisi tarihte ortalama olarak her 6 veya 7 yılda bir resesyona girmektedir.” şeklinde konuştu.

Artan resesyon kaygıları, güvenli yatırım tercihlerini artırarak altın fiyatlarında yükselişe sebep oldu.

Bu bağlamda ons altın, %1,08 artışla 2.919 dolara yükselirken; ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise %0,87 artarak 3.424 liraya ulaştı.

Resesyon dönemlerinde altının performansı nasıl olur?

Tarihsel verilere bakıldığında, 1970 yılından bu yana ABD borsalarında sekiz kez resesyon yaşandığı görülüyor. Bu dönemlerin iki tanesi dışında, altın S&P 500’den daha iyi bir performans sergiledi. Bu iki istisna ise 1981 ve 1990 yıllarına aittir.

1981’deki resesyon, Fed Başkanı Paul Volcker’ın 1970’lerdeki yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmasıyla, 1990’daki resesyon ise hafif bir durgunluk ve küresel ekonomik koşullar nedeniyle dünya merkez bankalarının net altın satıcısı olmasıyla diğer dönemlerden ayrıştı.

Bu iki dönem haricinde altın, resesyonun başlamasından altı ay önce başlayarak, resesyonun sona ermesinden altı ay sonrasına kadar incelenen dönemlerde ortalama %28 değer kazanarak, S&P 500’den %37 daha iyi bir performans gösterdi.

Altının resesyon dönemlerinde kazanç sağlamasının ana sebebi, Fed’in resesyona verdiği tepkidir.

Genellikle ekonomiler daralmaya başladığında Fed’in ilk tepkisi faiz oranlarını indirmek ve piyasaya likidite sağlamak oluyor. Altın, düşük faiz ortamında değer kazanmaya meyillidir.

Resesyona İlişkin Merak Edilen 10 Soru
Küresel çapta artan resesyon endişeleri fiyatlara yansırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizinin uzun bir aradan sonra 2 yıllık tahvil faizinin üzerine çıkması bu kaygıları güçlendirdi. İşte resesyona dair sık sorulan 10 soru ve cevapları..

Küresel Borsalarda Değişim
Citigroup, ABD hisse senetlerine yönelik yatırım önerisini düşürerek “nötr” seviyeye çekerken, Çin piyasalarına dair beklentisini artırdı.

Euro 40 Lira Eşiğine Yaklaştı: Yükseliş Devam Eder Mi?
Almanya seçimleri sonrası yükselişe geçen euro, dolar karşısında son 4 ayın en yüksek seviyesini test etti. Euro, TL karşısında ise tarihte ilk kez 40 TL eşiğine yaklaşmış durumda. Peki, euroda yükseliş devam edecek mi? Yükselişi etkileyebilecek faktörler neler? İşte detaylar..