Ekonomi Haberleri

16 Yaş Altı Kullanıcılara Yönelik Sosyal Medya Düzenlemeleri Bu Yıl Tamamlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yıl 16 yaş altındaki gençlere yönelik sosyal medya düzenlemesinin tamamlanacağını belirterek, “16 yaş üstü çocuklarımızın sosyal medyaya erişimini sağlamak istiyoruz.” şeklinde ifade etti.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılının ulaşımın tüm alanlarında yoğun bir yıl olacağını ve geçtiğimiz yıl pek çok projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

Uraloğlu, Türkiye’nin mevcut demir yolu ağıyla ilgili olarak 13 bin 919 kilometre olduğunu ve bunun 2 bin 251 kilometresinin hızlı tren hatları olduğunu ifade etti.

Mevcut hızlı tren işletmeciliği hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ile Halkalı-Kapıkule ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren projelerimiz aktif bir şekilde devam ediyor. Ayrıca planladığımız Kırıkkale-Çorum hızlı tren hattının ihalesini tamamladık. Ankara-İstanbul süper hızlı tren projemiz üzerinde çalışıyoruz ve bu projeyi 10 yıllık bir projeksiyon ile hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hattımız saatte 350 kilometre hızda ve yaklaşık 344 kilometre uzunluğunda olacak.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin Orta Koridor’un önemli bir bileşeni olduğunu vurgulayarak, ülkenin Irak’ın Fav Limanı’ndan başlayacak olan demir yolunun Avrupa ile bağlantı sağlayacak güzergah üzerinde bulunduğunu belirtti.

Avrupa ile demir yolu bağlantısını Marmaray aracılığıyla sağladıklarını söyleyen Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Marmaray’da günlük 300 tren seferi düzenleniyor ve 730 bin vatandaşımız seyahat ediyor. Gecenin 4-5 saatlik bölümünde rutin bakımlarımızı yapıyor ve 4 yük trenini geçirebiliyoruz. Ayrıca Kuzey demir yolu olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü inşa ederken bıraktığımız çift hatlı demir yolu platformu mevcut. Buradan başlayacak, yaklaşık 122 kilometre uzunluğunda ve Gebze’den başlayıp Halkalı’ya kadar gidecek, iki havalimanını birleştirecek ve saatte 200 kilometre hız kapasitesine sahip demir yolu projesinin fizibilite çalışmalarını tamamladık. Bu proje, bu yıl içinde başlayarak 4-5 yıl içerisinde tamamlanacak ve demir yolu ağımızın kapasitesini artırmanın yanı sıra alternatif bir yapı sağlayacak.”

“Irak tarafındaki proje tamamlanmak üzere”

Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun Basra Körfezi Fav Limanı’ndan başlayacak ilk fazının bu yıl hayata geçirileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Kalkınma Yolu, Fav Limanı’ndan başlayıp Bağdat üzerinden Ovaköy Sınır Kapısı’na uzanan 1200 kilometrelik demir ve kara yolu, enerji nakil hattı ve iletişim hatlarını kapsayacak. Irak tarafında proje tamamlanma aşamasına geldi, kuzey kısmını netleştirmeye çalışıyorlar. Finansman konusunda model oluşturma aşamasına geldik. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Irak ve Türkiye’nin bulunduğu 4 ülke olarak yıl içerisinde bu projenin yapım sürecini başlatmaya yönelik çaba içerisindeyiz. Kalkınma Yolu’nun Türkiye tarafında yer alacak ve 2025 Yılı Yatırım Programı’na alınmış Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin Ovaköy’e kadar olan kısmının ihalelerini bu yıl yapmayı planlıyoruz.”

Türkiye’de toplam 58 havalimanı bulunduğunu ve Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanlarını 2026’da tamamlayacaklarını dile getiren Uraloğlu, böylelikle ülkenin yakın ve orta vadede havalimanı ihtiyacını karşılamış olacaklarını ve ileride başka ihtiyaçlar doğarsa bunları değerlendireceklerini söyledi.

Uraloğlu, Türkiye’nin yurt dışı uçuşlarını geçen yıl 4 yeni lokasyon ekleyerek 349 noktaya çıkardığına dikkat çekerek, “Dünyada en fazla noktaya uçan ülkeyiz. Havacılık anlaşması yaptığımız 175 ülke var. Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteriyoruz. Elbette yeni hedefler ekleyeceğiz ama genel anlamda hedeflerimizi başardık.” değerlendirmesinde bulundu.

USOM’a ait görevlerin büyük bir kısmı Siber Güvenlik Başkanlığı’na devredilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun, Türkiye’nin haberleşme trafiğini yönetme, disipline etme ve kurallarını belirleme açısından önemli görevleri bulunduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu görevlerin bir kısmının da siber güvenlik ile ilgili olduğunu belirtti.

Uraloğlu, BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM), ülkenin siber güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu anımsatarak, “Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu ve bu yapının oluşturulma süreci devam edecek. Cumhurbaşkanlığımıza bağlı olacak ve tüm bu süreçleri üst kuruluş olarak kapsayacak. USOM’daki birçok görev ve yetkimiz Siber Güvenlik Başkanlığı’na devredilecek.” dedi.

e-Devlet Kapısı’nın Siber Güvenlik Başkanlığı’na aktarılmasına dair bir çalışma olmadığını da belirten Uraloğlu, iletişim ve haberleşme görevlerine devam edeceklerini vurguladı.

“16 yaş altındaki çocuklar için sosyal medya düzenlemesini bu yıl tamamlayacağız”

Uraloğlu, 16 yaş altındaki gençlere yönelik sosyal medya düzenlemesine ilişkin bilgi vererek şu ifadeleri kullandı:

“Bu süreci Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile diğer ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Dünyada 13 ve 16 yaş arasında farklı uygulamalar var, ancak bizim odaklandığımız yaş 16’dır. Bu amaçla çocuklarımızı koruma refleksiyle bazı çalışmalar yapmaktayız. 16 yaşındaki çocuklarımızın daha çok eğitim ve gelişime öncelik vermesini istiyoruz. Kendilerini yönetebileceği bir yaştan itibaren, inisiyatif almalarını arzuluyoruz. 16 yaş üstü çocuklarımızın sosyal medya erişimine izin vermek istiyoruz ve bu süreci bu yıl tamamlayacağız.”