Ekonomi Haberleri

Faiz indirimleri ticari kredilere derhal yansıtılmalı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 45 seviyesine çektiğini açıkladıktan sonra, iş dünyası temsilcileri bu indirimin ticari kredi faizlerine hızla yansımasını talep etti.

TCMB’nin kararını değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Reel sektörün finansman maliyetlerinin enflasyondaki azalma trendini bozmayacak şekilde, kademeli olarak indirildiğini görmekteyiz. Bu indirimlerin ‘bire bir’ oranda ve ‘hızla’ ticari kredi faizlerine yansımasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Yılın başında Türk lirası KOBİ kredilerinde büyüme sınırının artırıldığını belirten Avdagiç, “2025 yılına iş dünyasının ihtiyaç duyduğu kararlarla başlamayı önemsiyoruz. Ayrıca, döviz kurlarında rekabetçiliğimizi artıracak bir yıl olmasını umut ediyoruz.” ifadesini kullandı.

“2024’ün olumsuz etkileri kademeli olarak azalacaktır”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, özellikle geçen yılın ikinci yarısından itibaren finansmana erişimin zorlaşması ve iç talebin belirgin şekilde yavaşlamasının, reel sektör için olumsuz göstergeler olarak öne çıktığını hatırlattı.

Asmalı, yılın son ayında gelen faiz indiriminin iş dünyası için 2025 yılına dair önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Bu bağlamda, Merkez Bankası’nın devam eden faiz indirim süreci ve politika faizini yüzde 45’e çekmesi, iş dünyasındaki motivasyonu daha da artırmıştır. Yatırımlarda olumsuz etkiler yaratan ve reel bazda ciro rakamlarının düştüğü 2024 yılının olumsuz etkileri, 2025’te para politikasında normalleşmenin süreceğine inancımızla kademeli olarak azalacaktır. Sıkı para politikası enflasyonla mücadele için gerekli fakat tek başına yeterli değildir. Para ve maliye politikalarındaki uyum ve yapısal reformların etkin bir biçimde hayata geçirilmesi de elzemdir. Böylece enflasyonu yeniden tek haneye indirirken yatırım, üretim ve istihdamı sağlam bir şekilde artırabileceğimize inanıyoruz.”

“Enflasyon tarafında iyi haberler geldikçe, faizler de düşecektir”

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, enflasyonla mücadelede sıkı para politikası nedeniyle yüksek enflasyonla karşı karşıya olunduğunu hatırlattı.

Bu mücadele sonucunda enflasyonda olumlu gelişmeler oldukça, Merkez Bankasının faiz indirimine devam edeceği öngörüsünde bulunan Aydın, açıklanan faiz kararının da bu verilerin bir yansıması olduğunu vurguladı.

Hem vatandaşlar hem de işverenler, ekonomi üzerinde birçok kalemi etkilediği için enflasyonla mücadeleye yoğunlaştıklarını belirten Aydın, şunları kaydetti:

“Bu nedenle yüksek faiz ile karşı karşıyayız. Mevcut şartlar altında bu durumun, enflasyonda düşüşle birlikte olumlu gelişmeler olması halinde faizlerde de azalma yaşanacağını göstermektedir. 15 aydır süren düşüş eğilimi, iç talepte dengelenme, reel değerlenme, rezerv yeterliliğinin uluslararası standartlara ulaşması ve dış finansmana erişim sorunlarının çözüme kavuşması gibi arzu edilen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Uygulanan politikaların neticesi olarak ekonomiye olan güvenin artması, istihdam ve yatırım ortamının gelişmesini sağlamalıdır. Merkez Bankası, gelen olumlu veriler doğrultusunda 250 baz puanlık bir düşüş ile enflasyonu yüzde 45’e çekerek gerekli adımı atmıştır. Veriler bu şekilde geldiği sürece, ekonomi alanındaki olumlu haberler hem faiz indirimlerini devam ettirecek hem de yıl sonunda faizlerin yüzde 30-35 aralığına inebileceğini öngörmekteyiz.”

“Finansmana erişimi kolaylaştırmak için finansman modellerine ihtiyaç var”

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “TCMB’nin faiz indirimlerinin, ulusal ve küresel ekonomik koşullar göz önüne alınarak, ölçülü ve kademeli bir anlayışla sürdüğünü tespit ettik.” şeklinde konuştu.

Para Politikası Kurulu’nun önceki toplantıda enflasyon görünümü odaklı, temkinli bir yaklaşım benimseyebileceğine dair sinyaller verdiğini belirten Kopuz, “Bu nedenle 250 baz puanlık faiz indirimini, üretim, yatırım ve enflasyon üçgenindeki hassas denge göz önüne alındığında makul bir karar olarak değerlendiriyorum. Ancak genel enflasyonda iyileşme gözlemlense de henüz bu baskıyı aşacak durumda değiliz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kopuz, bir sonraki Para Politikası toplantısının mart ayında gerçekleşmesinin beklendiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

“Bu toplantıda, ocak-şubat enflasyon görünümü belirleyici olacaktır. Enflasyonla mücadelede en kritik unsurlardan biri, beklenti yönetimi ve yürütülen ekonomi politikalarına duyulan güvendir. Dün, Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ile gerçekleştirdiğimiz Gıda Komitesi toplantısında, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadeledeki kararlılığını bir kez daha teyit ettik. Mevcut para ve maliye politikaları çerçevesinde, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmayacak şekilde, ekonominin büyüme potansiyelini desteklemek ve KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak adına finansman modellerini devreye almalıyız.”

Merkez Bankası’nın faiz indirimini ekonomistler nasıl değerlendirdi?
Ekonomistler, yılın ilk toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri 250 baz puan indiren TCMB’nin attığı adımı değerlendirerek geleceğe yönelik beklentilerini paylaştı.