Dogecoin (DOGE) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dogecoin (DOGE), Bitcoin ve Ethereum’dan sonra en popüler kripto paralardan biri olarak öne çıkıyor. Logosu da son derece tanınmıştır: Japon av köpeği Shiba Inu’nun simgesiyle akıllarda yer eden Dogecoin, aynı zamanda bir altcoin gibi kabul edilir. 2013 yılında piyasaya sürülen bu kripto para, o günden bu yana popülaritesini artırarak devam ediyor. Eğer Dogecoin nedir gibi sorular aklını kurcalıyorsa ve bu kripto parayı derinlemesine anlamak istiyorsan içeriğimizi incelemeye başlayabilirsin!
Dogecoin Nedir?
Öncelikle Dogecoin ya da DOGE nedir sorusunu ele alalım. En tanınmış kripto para çeşitleri arasında yer alan Bitcoin ve Ether’den sonra DOGE, oldukça popüler hale gelmiştir. Bitcoin’in mizahi bir versiyonu olarak oluşturulan DOGE, Litecoin kripto para biriminin altyapısı üzerinden işlem yapılmasına imkan tanır. Böylece Litecoin için geçerli olan güncellemeler DOGE için de geçerlidir. Peki DOGE ne zaman ortaya çıktı? Bu kripto para, 2013 yılında “şaka parası” olarak ilk kez üretilmeye başlandı. Ayrıca DOGE, Reddit gibi çeşitli topluluk platformlarında bahşiş vermek ve ödeme yapmak için yaygın olarak kullanılmaya başlayarak büyük bir popülarite kazandı.
DOGE’nin Tarihçesi
Dogecoin, 2013 yılında yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe’da ürün yöneticisi olarak görev yapan Jackson Palmer tarafından açık kaynak olarak geliştirilmiştir.
Başlangıçta “şaka amaçlı” oluşturulan Dogecoin, kripto para birimlerine dair abartılı reklamları eleştirmek amacıyla ortaya çıkmıştır.
İlk başlarda bir topluluk parası ve bağış aracı olarak popülarite kazanan Dogecoin, ufak miktarda para transferleri için de kullanılmaya başlanmıştır.
6 Aralık 2013’te piyasaya sürülen DOGE, 2017-2018 yılları arasındaki boğa piyasasında ilk kez 1 milyar dolarlık bir piyasa değerini geçmeyi başarmıştır.
DOGE Logosunun ve İsminin Hikayesi
Kripto paralara pek ilgi duymayan birçok kişi bile DOGE logosunu mutlaka bir yerde görmüştür. Örneğin, Twitter’ın (şimdiki adıyla X’in) sahibi Elon Musk, bir zamanlar sitenin ünlü mavi kuş logosunu Dogecoin logosu ile değiştirmişti. Kripto paranın logosu, sevimli bir Shiba Inu köpeğinin resmi ile oluşmaktadır. Bu ikonik görsel, Japon anaokulu öğretmeni Atsuko Satō tarafından 2008 yılında bir hayvan barından sahiplenilen Kabosu adlı dişi Shiba Inu köpeğinin 2010 yılındaki fotoğrafına dayanmaktadır. Dogecoin ismine baktığımızda, İngilizce’deki “dog” (köpek) kelimesinin internet fenomeni haline gelen “döğe” ile “coin” kelimelerinin birleşiminden oluştuğunu görmekteyiz.
DOGE Nasıl Bir Coin?
Peki bu mizahi amaçla yola çıkan ve sonrasında büyük bir ilgi gören kripto paranın özellikleri nelerdir? İlk olarak, DOGE, Litecoin blokzincirinin bir çatallanması (fork) ile oluşturulmuştur. Bu nedenle, Litecoin gibi Scrypt şifreleme algoritmasını kullanır. Bu da DOGE’nin Bitcoin’e oranla daha kolay bir işlem yapma kapasitesine sahip olduğu anlamına gelir; bloklar tahminen 1 dakikada doğrulanabilir.
Bu noktada şunu sormak da mümkün: DOGE arzı sınırlı mı? Hayır, Dogecoin’i diğer birçok kripto para biriminden ayıran özellik budur. DOGE ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle, üretilebilecek veya madenciliği yapılabilecek Dogecoin sayısında bir limit yoktur. Diğer bir deyişle, teorik olarak sınırsız miktarda Dogecoin üretmek mümkündür.
Bir mizah unsuru olarak doğan Dogecoin, zaman içerisinde ciddi bir takipçi kitlesi ve çeşitli kullanım alanları kazanmıştır. Öyle ki, Aralık 2023 itibarıyla Dogecoin’in piyasa değeri yaklaşık 13,1 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Bilgilerin, halka açık bir defterde depolandığı DOGE, merkezi olmayan bir sistem olan blockchain teknolojisini kullanan, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. En yaygın şekilde bahşiş vermek için kullanılan DOGE, bir bağış aracı olarak da oldukça popüler hale gelmiştir. Ayrıca yardım projelerinde ve hayır amaçlı çalışmalarda da sıkça kullanılmıştır.
Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Dogecoin madenciliği başlangıçta oldukça basitti. Bunun için yalnızca yeterli bir disk alanına ve oyun GPU’suna sahip bir bilgisayara ihtiyaç duyuluyordu. Ancak kısa sürede artan popülaritesi, madencilik işleyişinde değişikliklere yol açtı. Günümüzde Dogecoin madenciliği için, Uygulamaya Özel Tümleşik Devreler (ASIC’ler) denilen özel cihazların kullanılması gerekmektedir. Dogecoin madenciliği için günümüzde genellikle aşağıdaki ekipmanlara ihtiyaç vardır:
- Windows/Linux/Mac OS işletim sistemine sahip bir bilgisayar
- Scrypt tabanlı kripto para birimleri için bir veya daha fazla ASIC
- Güç kaynakları
- Madencilik havuzu için bir hesap
- Dogecoin cüzdanı
Dogecoin (DOGE) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
DOGE kime ait?
Dogecoin, 2013 yılında yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe’da ürün yöneticisi olarak görev yapan Jackson Palmer tarafından geliştirilmiştir. 2014 yılında Dogecoin projesine katkıda bulunmak amacıyla Dogecoin Vakfı kurulmuştur. Bu vakıf, Dogecoin ekibinin üyeleri tarafından oluşturulmuştur.
DOGE ilk çıktığında kaç paraydı?
DOGE ilk piyasaya sürüldüğünde, değeri yaklaşık 0,00026 dolardı.
Dogecoin nereden alınır?
Bitcoin ve Ether’den sonra en popüler kripto paralardan biri olan Dogecoin’i (DOGE) güvenli ve hızlı bir biçimde BitHero ile satın alabilirsin.
Dogecoin hangi ülkeye ait?
Dogecoin, Aralık 2013’te Portland, Oregon’dan yazılımcı Billy Markus ve Sydney, Avustralya’dan pazarlamacı Jackson Palmer tarafından yaratılmıştır.