Starknet (STRK) Nedir?
Blockchain teknolojisi, merkeziyetsiz finans ve kripto para alanına sürekli olarak yenilikler katmaya devam ediyor. Bu yeniliklerden bir diğeri ise Starknet. Ethereum ağı üzerinde faaliyet gösteren protokolleriyle Starknet, bu ağın ölçeklenebilirlik sorunlarına inovatif çözümler sunuyor. Temel olarak, kullanıcıların işlemlerini daha hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirmelerine olanak tanıyor. Merkeziyetsiz finansın önemli bir parçası olan Starknet sayesinde, kripto para işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirmek mümkün. Peki, Starknet nedir, nasıl çalışır, ne zaman kurulmuştur? Bu gibi soruların yanıtlarına ve daha fazlasına bu yazıda ulaşabilirsin.
Starknet (STRK) Hakkında: Nedir, Ne Zaman Kurulmuştur?
Starknet, kısaca STRK olarak da bilinmektedir. 2018 yılında kripto para piyasasında yer almaya başlayan Starknet ve Starknet token, Eli Ben-Sasson, Uri Kolodny, Michael Riabzev ve Alessandro Chiesa öncülüğünde Starkware Industries tarafından bir blockchain projesi olarak geliştirilmektedir. Bu proje, Ethereum ağı üzerinde çalışan Validity-Rollup ya da diğer bir adıyla ZK-Rollup (Sıfır Bilgi Rollupları) adı verilen bir Layer-2 ağı olarak bilinmektedir. Ethereum ağı ve Layer-2 üzerindeki yönetim token’ı olarak STRK, aynı zamanda Starknet projesinin de kısaltmasıdır. Layer-2, Ethereum tabanlı bir ağ olmasının yanı sıra yenilikçi rollup teknolojisi ile merkeziyetsiz uygulamalara yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik sunmaktadır. Layer-2, çeşitli çözümler sunarak işlemleri hızlandırmayı ve maliyetleri düşürmeyi amaçlamaktadır. Starknet ağı, Sıfır Bilgi Rollup’larından yararlanarak, ağ içerisinde gerçekleştirilen birçok işlemi zincir dışına taşır. Böylece ana ağ olan Ethereum blok zincirinde tek bir işlem gibi toplanmasına olanak tanır. Bu işlem sayesinde Ethereum blok zincirindeki yüksek işlem hacminin yarattığı sorunlar azaltılır veya çözümlenir, böylece blok zinciri daha verimli bir hale gelir ve daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sağlanır.
Starknet Nasıl Çalışır?
Ethereum ağına inşa edilen Starknet, kullanıcılara işlemlerini hızlandırarak sorunların azalmasını sağlar. Bunu gerçekleştirirken zk-STARK adı verilen kriptografik teknolojiyi kullanmaktadır. zk-STARK’ın açılımı “Zero-Knowledge Scalable Transparent Argument of Knowledge” olup Türkçesi “Sıfır Bilgi Ölçeklenebilir Şeffaf Bilgi Argümanı” anlamını ifade eder. Bu teknoloji, yapılan işlemlerin gizliliğini korurken, güvenli bir şekilde doğrulanmasını da sağlar. Böylece işlem hacmi önemli ölçüde artarken, maliyetlerde de bir azalma görülebilir. zk-STARK’lar blok zinciri dışında kalan hesaplamaları doğrulama bütünlüğü sağlamak için kullanılan güçlü bir yöntemdir. Starknet’in çalışma prensibi içerisinde yer alan zk-STARK, basit ve şeffaf bir hesaplama bütünlüğü ile kanıtları üretmeyi hedefler. Böylece zincir dışı hizmetler, Ethereum ağına yük oluşturmadan gerekli işlemleri yerine getirir. Hesaplamalar tamamlandığında, tek bir zk-STARK kanıtı oluşturarak hesaplamaların doğruluğunu onaylamak amacıyla blok zincirinde yayınlanır. Bu sayede zk-STARK, Ethereum ağına fazla yük olmaksızın Starknet ağı içerisindeki süreci güvenli ve bütünlüğü sağlanmış bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu durum, ağın ölçeklenebilirliğini artırır ve Web3 ekosisteminde önemli bir unsura dönüşebilir.
Starknet’in Özellikleri
Starknet Türkiye içerisinde dikkat çeken token’lardan biridir. Bu token’ı özel kılan birkaç belirgin özellik bulunmaktadır.
- Ethereum ağındaki bazı token’lar, ağın yoğunluğu nedeniyle yüksek işlem ücretleri talep edebilirken, Starknet Layer-2 çözümleri buna karşı önlem alır. zk-STARK teknolojisi sayesinde on binlerce işlemi tek bir işlem gibi işleyerek Ethereum ağında gönderimini kolaylaştırır. Böylece ağın yükünü hafifleterek ortaya çıkan maliyetleri de düşürür.
- Starknet ağı, yerel hesap soyutlaması sunma yeteneğine sahiptir. Bu özellik, kullanıcıların kendi özel anahtarlarını yönetmeden uygulamalara erişmelerine olanak tanır. Böylece Starknet, daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlarken kullanıcı dostu bir yapı sunar.
- zk-STARK teknolojisi, Starknet ağını üçüncü taraf müdahalelerine karşı korur. Bu sayede doğrulanan işlemler kullanıcıların gizliliğini koruma altına alınır.
- Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumlu olan Starknet, Ethereum üzerinde çalışan akıllı sözleşmelerin Starknet üzerinde de çalışabilmesini sağlar. Bu, geliştiricilerin kodlarında değişiklik yapmadan Starknet ağına geçmesine olanak tanır.
Starknet (STRK) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
STRK token nereden satın alınır?
STRK token ile güvenli bir şekilde alım satım yapmak istiyorsan Bithero tam senin için uygun. STRK token’i güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde buradan satın alabilirsin.
STRK coin kullanım alanları nelerdir?
STRK token’ın kullanım alanlarına baktığımızda Starknet platformu öne çıkıyor. Bu token, platform içerisindeki işlemler ve platform içi yönetişim için kullanılmaktadır.
Starknet’in madenciliği yapılır mı?
Starknet madenciliği yapılan bir token değildir.
Starknet’in toplam arzı nedir?
Starknet (STRK) token’in toplam arzı 10 milyar olarak belirtilmektedir.
Burada yer alan yatırım bilgileri, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmetleri, yetkili kuruluşlar tarafından bireylerin risk ve getiri tercihleri göz önünde bulundurularak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar ve tavsiyeler genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.