Ekonomi Haberleri

Gaziantep’te Depozito İade Sistemi Uygulamaya Alındı

Gaziantep’te atık ambalajların çevreye kontrolsüz bırakılmasını önleyerek, vatandaşların teşvikli geri dönüşüm sistemine katılımını sağlayan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Cihazı faaliyete geçti.

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesine kurulan cihazın devreye girmesiyle ilgili düzenlenen etkinlikte, “Bu proje, doğaya bırakılan şişelerin sağlıklı bir şekilde toplanması ve ham madde olarak geri dönüşümünün sağlanmasını hedefliyor.” şeklinde konuştu.

Pirinççi, projenin bu yıl içinde 81 ilde uygulanmaya başlanacağını belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise projenin önemine işaret ederek, “Doğayı ve çevreyi korumak en önemli sorumluluğumuz.” ifadesini kullandı.

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen projede, yerli ve milli kaynaklarla üretilen DOA cihazı, ambalajlı ürünlerin depozito bedelini kullanıcıya ödüyor.

Vatandaşlar, mobil cihazlarına DOA uygulamasını indirerek, DOA kartı veya TC kimlik numarasıyla sisteme giriş yapabiliyorlar.

DOA cihazlarının bulunduğu noktalara üzerinde Depozito Yönetim Sistemi logosu bulunan boş ambalajları getiren kullanıcıların hesaplarına, her bir şişe için 25 kuruş teşvik bedeli tanımlanacak.

Sistemde biriken bakiyeler, mobil uygulamada yer alan e-cüzdan aracılığıyla takip edilebilir ve banka hesaplarına transfer edilebilir.

Ayrıca, bu bakiyeler POS cihazları veya karekod destekli alışveriş noktalarında da kullanılabilir.

Depozito iade sistemi Türkiye’de başarılı mı?: Almanya ve Türkiye kıyaslaması
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilk olarak Sakarya’da başlatılacak ve yıl sonuna kadar tüm illerde uygulanacak “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” sisteminin Türkiye’deki etkinliğini, başarılı bir örnek olan Almanya ile karşılaştırarak inceleyeceğiz.