Ekonomi Haberleri

Almanya’da Kira Freninin 2029 Sonuna Kadar Uzatılması Onaylandı

Almanya Federal Meclisi (Bundestag), artan faiz oranları ile konut edinme zorluğu ve ülkenin büyük şehirlerindeki kira artışları karşısında “Kira Kontrol Yasası” (Mietpreisbremse) uzatılmasını onayladı.

Meclis, kira kontrolünün devam etmesine “evet” diyerek, yasa kapsamındaki konutlarda yaşayan kiracıların en az 5 yıl daha yüksek kira artışlarından korunmasını sağladı.

Normalde 2025 yılı sonunda sona erecek olan Kira Kontrolü Yasası, özellikle konut piyasasının sıkıştığı büyük şehirlerde yürürlükte. Bu yasa, milyonlarca kiracıyı yüksek kira artışlarından koruma ve konut piyasasında istikrar sağlamayı amaçlamaktadır.

İktidar partileri Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller, tasarının lehinde oy kullandı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Parti (AfD) uzatmaya karşı oy verirken, Sol Parti çekimser kaldı.

2015 yılında yürürlüğe giren Kira Kontrolü Yasası’na göre, belirli bölgelerde bir daire yeni bir kiracıya kiralanırken, mal sahibi o bölgedeki benzer konutların ortalama piyasa değerinin yüzde 10’undan fazla fiyat artışına izin vermemektedir.

Kira kontrolü, bazı uzmanlar tarafından inşaat faaliyeti için cazip olmaktan uzak olduğu yönünde eleştirilmektedir.

Nüfusu 84 milyona yaklaşan Almanya, gayrimenkul piyasasındaki baskının azaltılması için yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duymaktadır. Ülkedeki konut açığı, artan inşaat maliyetleri, yüksek faiz oranları ve mülteci akını nedeniyle 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Uzmanlar, inşaat yatırımlarının birçok alanda daha az cazip hale geldiğini ve son aylarda inşaat maliyetleri ve faiz oranlarındaki sert yükselişlerin birçok inşaat projesini olumsuz etkilediğini belirtmektedir.

Gayrimenkul uzmanlarına göre, artan inşaat maliyetleri, yükselen faiz oranları, yeni konut inşaatında yaşanan düşüş ve mülteci akını, konut açığının 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olmaktadır.

Artan göç, arz sıkıntısı ve konut talebinin devam etmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kiraların en çok arttığı başkent Berlin’de nüfusun büyük çoğunluğu kirada yaşıyor. Berlin’deki ortalama kiralar 2010’dan bu yana yüzde 110’dan fazla bir artış göstermişken, yeni dairelerin metrekaresi en az 25 avrodan kiraya verilmektedir.

Ayrıca, yüksek enerji fiyatları ve kira artışları dolayısıyla, Almanya’da büyük şehirlerde yaşayan ailelerin konut ve ısınma için yaptıkları harcamalar, aylık gelirlerinin yüzde 50’sini aşmaktadır.

Bakan Kurum, İstanbul’daki kiraları düşürecek yeni adımı açıkladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Anadolu ve Avrupa yakasında kiralık konutlar inşa edileceğini belirtti ve “İstanbul’da kiralık konut yaparak hem kentsel dönüşüme katkı sunmuş olacağız hem de gayrimenkuldeki kira artışlarını dengeleyeceğiz” dedi.